DISTRIBUIȚI
RFI

Preşedintele Emmanuel Macron este „disponibil” să se deplaseze la summitul G7, dar în acest caz doreşte „prezenţa tuturor” liderilor, a informat sâmbătă Palatul Elysée, în contextul în care cancelarul german, Angela Merkel, a refuzat să meargă în Statele Unite în iunie, scrie AFP, potrivit agerpres.

Angela Merkel a fost primul lider din G7 care a refuzat oficial invitaţia preşedintelui american Donald Trump. Un purtător de cuvânt al guvernului german a motivat sâmbătă că a fost avută în vedere „situaţia pandemică” actuală.


Citește și : Brazilia devansează Spania și urcă pe locul al cincilea în privinţa deceselor de COVID-19

În aceeaşi zi, Emmanuel Macron a discutat telefonic cu preşedintele Statelor Unite. „Pentru un G7 faţă în faţă, este necesară prezenţa tuturor. Preşedintele Franţei este disponibil”, a declarat pentru AFP Palatul Elysée, adăugând că „prezenţa cancelarului şi unitatea europenilor este importantă”.

„Trebuie, de asemenea, să fie un moment de coeziune şi de acţiune într-un moment internaţional critic. Prin urmare, aşteptăm ca preşedinţia americană a G7 să ne precizeze intenţiile sale”, a completat preşedinţia Franţei.

Statele Unite sunt prima victimă mondială a pandemiei de COVID-19, cu peste 100.000 de morţi şi 1,7 milioane de cazuri.

Citește și : Trump: SUA încetează relaţia cu OMS

Preşedintele Trump a anulat în luna martie întâlnirea liderilor G7, programată să se desfăşoare pe 10 iunie în Statele Unite, în contextul în care pandemia noului coronavirus a determinat restricţionarea călătoriilor internaţionale.

În cursul acestei săptămâni, preşedintele Trump a declarat însă că doreşte ca summitul G7 să fie organizat la sfârşitul lunii iunie, în pofida riscurilor reprezentate de noul coronavirus.