DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele francez Emmanuel Macron va efectua o vizită de stat în China săptămâna viitoare, între 4 şi 6 noiembrie, pe care Parisul o doreşte axată pe economie, cultură şi mediu, transmite miercuri AFP, citând autorităţile celor două ţări, potrivit agerpres.

Macron, însoţit de o numeroasă delegaţie de oameni de afaceri, va fi prezent marţi la Târgul de importuri de la Shanghai, ce va fi inaugurat în aceeaşi zi de preşedintele chinez Xi Jinping.


Citește și : Criza politică din România ar putea amâna instalarea echipei von der Leyen (Les Echos)

Franţa face parte în acest an dintre invitaţii de onoare la eveniment, desfăşurat într-un context de război comercial între China şi SUA, căruia Europa nu vrea să-i cadă victimă.

Potrivit unei surse din anturajul preşedintelui Macron, partea franceză mizează pe semnarea a în jur de 40 de contacte, în sectoare tradiţionale ale relaţiilor bilaterale (agroalimentar, turism, sănătate etc.).

Componenta culturală a vizitei va fi şi ea foarte importantă, urmând să includă inaugurarea unei filiale la Shanghai a Centrului Pompidou de artă contemporană.

În ce priveşte clima şi biodiversitatea, Parisul declară că în prezent poartă discuţii cu Beijingul asupra ‘unui text comun’, în perspectiva congresului mondial al naturii al UICN (Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii) din iunie 2020, la Marsilia, şi a conferinţei COP15 privind biodiversitatea, în octombrie 2020, în China.

Referitor la marile dosare internaţionale, va fi abordat în special acordul nuclear cu Iranul, pe care Franţa şi China îl doresc să continue. La 4 noiembrie expiră, de altfel, ultimatumul dat de Teheran partenerilor din acord pentru a-l ajuta să facă faţă sancţiunilor americane.

Citește și : Recompensa URIAȘĂ pusă pe capul lui al-Baghdadi ar putea ajunge la un fost responsabil jihadist

Cei doi preşedinţi, Xi Jinping şi Emmanuel Macron, vor avea două dejunuri împreună, luni şi marţi, acesta din urmă în cadru privat.

Miercuri vor avea loc ceremonia de semnare a acordurilor şi o conferinţă de presă.

Preşedintele Macron a întreprins prima sa vizită oficială în China în ianuarie 2018, iar în martie 2019 a fost gazda omologului său Xi în Franţa.