DISTRIBUIȚI
The Jerusalem Post

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a discutat sâmbătă la telefon liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, pentru „a trece în revistă situaţia din Palestina şi perspectivele negocierilor de pace, cu două zile înainte de vizita sa la Washington”, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Palatul Elysee, scrie AFP, potrivit agerpres.

În cursul convorbirii, preşedintele francez a încurajat „eforturile depuse de Autoritatea Palestiniană şi Hamas, cu sprijinul Egiptului, pentru o reconciliere interpalestinană necesară cu scopul de a edifica bazele unui stat unit”.


Citește și : Afganistan : Atentat sinucigaş la Kabul. Cel puţin patru morţi şi 15 răniţi

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre „situaţia preocupantă din Fâşia Gaza”.

„Este imperios necesar să se pună capăt crizei umanitare cu care se confruntă Fâşia Gaza, prin încetarea blocadei şi ridicarea măsurilor restrictive, precum şi prin garanţii de securitate credibile pentru Israel”, a apreciat preşedinţia Franţei.

Emmanuel Macron a salutat anunţurile făcute în cursul summitului Ligii Arabe, la 15 aprilie, „sprijinind soluţia cu două state, cu Ierusalimul drept capitală, şi reiterând sprijinul pentru iniţiativa arabă de pace din 2002”.

Franţa va continua „eforturile sale în vederea unei soluţii negociate între Israelieni şi palestinieni, singura cale posibilă pentru a regăsi drumul către pace”.

Relaţiile dintre Mahmoud Abbas şi administraţia Trump sunt mizerabile, în timp ce Statele Unite sunt aşteptate să prezinte în viitorul apropiat planul lor de pace pentru palestinieni.

Citește și : China : 17 persoane au murit în naufragiul a două bărci-dragon tradiţionale în oraşul Guilin

Acestea s-au deteriorat după ce Donald Trump a anunţat la 6 decembrie relocarea ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim, recunoscut drept capitală a Israelului.

Palestinienii, care revendică Ierusalimul de Est drept capitală a statului la care aspiră, au îngheţat ulterior contactele cu oficialii americani, reaminteşte AFP.