DISTRIBUIȚI

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat joi la telefon cu premierul australian Scott Morrison, pentru prima oară de la criza provocată de anunţarea la jumătatea lui septembrie a AUKUS, o alianţă între Statele Unite, Australia şi Regatul Unit care a torpilat un megaconstract în valoare de 55 de milairde de euro cu privire la achiziţionarea a 12 submarine cu propulsie clasică de către Canberra, relatează AFP, potrivit agerpres

Macron a subliniat că ”îi revine de-acum Guvernului australian să propună acţiuni concrete care să arate voinţa celor mai înalte autorităţi australiene de a redefini bazele relaţiei noastre bilaterale şi de a continua o acţiune comună în regiunea indo-pacifică”, a anunţat într-un comunicat Palatul Élysée.


Citește și : Turcia deportează mai mulţi migranţi pentru distribuirea unor postări ‘provocatoare’ pe social media

În cursul acestei convorbiri telefonice, preşedintele francez a ”amintit că decizia unilaterală a Australiei de a reduce parteneriatul strategic franco-australian prin închiderea programului submarinelor de clasă oceanică în favoarea altui proiect, care rămâne de precizat, a rupt relaţia de încredere între ţările noastre”.

”Cea mai mare atenţie va fi acordată situaţiei întreprinderilor franceze şi subcontractorilor lor, inclusiv australieni, afectaţi de această decizie”, a anunţat el.

Parisul şi-a exprimat furia în urma deciziei bruşte a Australiei de a rupe fără avertisment contractul cu privire la achiziţionarea a 12 submarine franceze cu propulsie convenţională, în valoare de 90 de miliarde de dolari australieni (55 de miliarde de euro).

Emmanuel Macron nu a avut niciun contact cu Scott Morrisson de atunci, însă a discutat cu preşedintele american Joe Biden şi cu premierul britanic Boris Johnson, criticaţi de către Paris după anunţarea alianţei AUKUS între cele trei ţări.

Citește și : Captură record de metamfetamină în Laos

Această discuţie intervine cu o zi înaintea unei întâlniri a lui Emmanuel Macron cu Joe Biden la Roma, în Italia, înaintea unui summit G20, urmat de COP26, la Glasgow, la care participă Scott Morrison.

Preşedintele francez l-a încurajat pe premierul australian, în convorbirea de joi, să adopte măsuri ambiţioase, la nivelul mizei luptei împotriva modificărilor climatice – şi anume să crească nivelul contribuţiei determinate la nivel naţional, să se angajeze să înceteze producţia şi consumul de cărbune la nivel naţional şi în străinătate şi să consolideze susţinerea alianţei internaţionale solare”.