DISTRIBUIȚI
The Times

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a apărat marţi la Riga strategia sa privind un ‘dialog’ cu Rusia, ceea ce suscită îndoieli în rândul liderilor baltici, dar a punctat reticenţele şefului statului rus Vladimir Putin, subliniind că ‘este nevoie de doi pentru un dialog’, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘La fel ca la tango şi pentru un dialog este nevoie de doi (parteneri) şi deci depinde de voinţa părţii angajate de a merge sau nu înainte’, a subliniat Emmanuel Macron, adăugând:’Vom vedea de fapt ce poate produce acest dialog ca rezultat pozitiv’.


Citește și : România este din nou arătată cu degetul în raportul Comisiei Europene

La Vilnius luni, apoi marţi la Riga, în faţa liderilor lituanieni şi letoni sceptici asupra intenţiilor ruse, preşedintele francez a încercat să clarifice scopul ‘dialogului’ pe care el doreşte să-l ducă Uniunea Europeană cu Moscova, în timp ce tensiunile sunt în creştere din cauza crizei din Belarusul vecin.

‘E ceea ce ne va permite să construim o relaţie (cu Rusia) mult mai stabilă şi mai protectoare’, a spus el în cursul unei conferinţe de presă cu premierul leton Arturs Karins.

Preşedintele francez a amintit că relaţia cu Rusia ‘s-a înrăutăţit din cauza conflictului ucrainean şi a ocupării Ucrainei’, referindu-se probabil la peninsula Crimeea. ‘Am aplicat sancţiuni care au fost puţin eficiente’, a recunoscut Macron.

Dar şeful statului francez doreşte ‘o formă de normalizare a relaţiilor noastre cu Rusia pentru că împărţim acelaşi spaţiu, pentru că vrem să nu mai existe atacuri cibernetice, să nu mai existe destabilizare a democraţiei noastre şi o reglementare a conflictelor regionale, în primul rând în Ucraina’.

La încheierea turneului său de două zile în ţările baltice, el s-a referit la ‘temerile’ resimţite de ‘mulţi’ dintre interlocutorii săi.

‘În Lituania, la fel ca în Letonia, există uneori o îndoială orientată spre sinceritatea pe care Rusia o poate avea în construirea unui dialog’, a subliniat el.

Citește și : Comisia Europeană pune la colţ Polonia şi Ungaria

‘Dar cred că nimeni nu poate nega faptul că este mai protector şi constructiv să facem aceasta în cadrul UE decât să lăsăm ca fiecare să aibă politica sa într-o ordine dispersată’, a afirmat preşedintele francez, insistând că acest dialog se va duce ‘fără naivitate’.

‘În niciun moment acesta nu va fi un dialog care să pună la îndoială sau să compromită securitatea sau să nege istoria voastră’, a promis el liderului leton, care la rândul său s-a exprimat pentru o Europă mai unită în faţa Rusiei.