DISTRIBUIȚI
The Times

Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat cu vehemenţă, în avionul care îl aducea din Israel joi seara, „discursurile politice extraordinar de vinovate” care afirmă că Franţa a devenit o dictatură şi justifică, de fapt, violenţa politică şi socială, potrivit AFP, transmite și agerpres.

„În prezent, s-a instalat în societatea noastră – şi în mod incitator, prin discursuri politice, extraordinar de vinovate – ideea că noi nu am mai fi într-o democraţie, că o formă de dictatură s-ar fi instalat”, acuză preşedintele într-un interviu care urmează să fie difuzat la Radio J vineri dimineaţă.


Citește și: SUA resping extrădarea Annei Sacoolas în UK

„Dar să mergi până la dictatură! O dictatură este un regim în care o persoană sau un clan decide legile. O dictatură este un regim unde nu se schimbă conducătorii niciodată. Dacă Franţa este asta, încercaţi dictatura şi veţi vedea! Dictatura justifică ura. Dictatura justifică violenţa pentru ieşirea din ea. Dar există în democraţie un principiu fundamental: respectarea celuilalt, interzicerea violenţei, combaterea urii”, a afirmat şeful statului francez.

Potrivit lui Macron, „toţi cei care în prezent în democraţia noastră tac cu privire la acest subiect sunt complici, astăzi şi mâine, la slăbirea democraţiei noastre şi a Republicii noastre”.

Întrebat asupra violenţei, şeful statului a considerat că „cele şi cei care susţin această violenţă, cei şi cele care cu cinism uneori o încurajează, cei şi cele care tac fără niciun reproş trebuie să fi uitat un lucru foarte simplu: noi suntem o democraţie”.

„O democraţie este un sistem politic în care ne alegem conducătorii. Este un sistem politic în care sunt aleşi reprezentanţi care vor vota liber legile care guvernează societatea. Aceasta comportă multă exigenţă, ceea ce vrea să spună că libertatea poporului şi suveranitatea sa sunt recunoscute. Dar există şi o contrapartidă, într-o democraţie avem datoria de a-i respecta pe cei care ne reprezintă şi votează această lege pentru că în mod precis avem şi puterea de a-i revoca. Ura este interzisă pentru că avem puterea de a-i schimba”, a pledat el.

Citește și: ONU interzice folosirea WhatsApp

Întrebat la revenirea din Israel, unde a participat joi la ceremoniile ocazionate de eliberarea lagărului nazist Auschwitz, preşedintele francez a făcut o analiză a antisemitismului, pe care l-a legat de criza economică şi socială.

„Toate democraţiile occidentale trec printr-o criză şi este o criză care se amplifică în faţa marilor temeri contemporane”, a apreciat el, citând transformarea digitală şi transformarea climatică. Or, potrivit lui, „antisemitismul este forma cea mai avansată, de fiecare dată cea mai radicală a fricii de celălalt”.