DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele francez Emmanuel Macron se va întâlni marţi cu miniştri şi actori economici la Palatul Elysee pentru a organiza o mare dezbatere naţională anunţată ca parte a măsurilor legate de criza aşa-numitelor „veste galbene”, a declarat luni preşedinţia, potrivit agerpres.

Din acest motiv, şeful statului francez şi-a anulat deplasarea planificată la Biarritz pentru lansarea preşedinţiei franceze a G7. El va fi înlocuit de Jean-Yves Le Drian, ministrul afacerilor externe, a precizat preşedinţia, citată de France Presse.


Citeşte şi: Proteste violente la Budapesta (VIDEO). Manifestanţii au forţat intrarea în televiziunea publică

Cu această ocazie, Emmanuel Macron urma să prezinte priorităţile diplomatice ale Franţei pentru 2019 în faţa a 100 de ambasadori aflaţi în post la Paris.

Biarritz va găzdui summitul G7 între 24 şi 26 august 2019.

Întâlnirea de marţi are loc în timp ce modalităţile încă neclare de organizare a „marii dezbateri naţionale” urmează să fie cunoscute în timpul săptămânii.

Citeşte şi: EXPLOZIE la sediul unui post de televiziune din Grecia – FOTO

Această dezbatere, programată până la 1 martie, urmează să se bazeze pe primării şi să abordeze patru teme majore (tranziţia ecologică, fiscalitatea, organizarea statului, precum şi democraţia şi cetăţenia – în care a fost introdusă imigraţia).

Prim-ministrul Edouard Philippe s-a declarat în favoarea principiului unui referendum de iniţiativă cetăţenească (RIC), una dintre principalele revendicări ale „vestelor galbene”.