DISTRIBUIȚI
L'Express

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a insistat duminică asupra faptului că cei care le-au promis britanicilor că Regatul Unit va economisi ”câteva sute de milioane” cu Brexit-ul au minţit, în condiţiile în care ”soldul” acordului de ieşire va fi favorabil Uniunii Europene, informează EFE, scrie Agerpres.

”Cei care le-au spus că le va permite să economisească câteva sute de milioane de lire i-au minţit”, a insistat Macron, la încheierea summitului extraordinar de la Bruxelles în care liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat duminică în cadrul unui summit extraordinar acordul privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, precum şi declaraţia care schiţează relaţia post-Brexit cu Londra.


Citește și : Inundaţii în Irak – 21 de victime în 48 de ore

Macron a adăugat că ”costurile pentru Marea Britanie sunt uriaşe”, dar nu a făcut referire la ”factura” pe care o vor avea de plătit britanicii pentru Brexit, care este estimată între 40 şi 50 de miliarde de euro.

”Cei care le-au spus britanicilor că va fi rapid şi uşor i-au minţit”, a continuat Macron, care a făcut apel să nu se speculeze cu privire la decizia crucială cu care se va confrunta în viitor şefa executivului britanic Theresa May în parlamentul de la Londra, care va trebui la rândul său să se pronunţe prin vot asupra acordului pentru Brexit.

Macron s-a limitat să spună că Franţa se pregăteşte pentru ”toate scenariile”, inclusiv o ieşire fără acord. Preşedintele francez, care a mărturisit că simte ”tristeţe să vadă cum Uniunea Europeană se micşorează” odată cu plecarea Marii Britanii, a recunoscut că ”se vor schimba echilibrele şi funcţionarea UE” după ieşirea britanicilor, deşi ”este prea devreme pentru a spune în ce mod”.

Citește și : Noi raiduri aeriene ale avioanelor ruse în Siria după un atac cu clor la Alep