DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele francez Emmanuel Macron a insistat joi seara asupra „necesităţii unei retrageri imediate a trupelor azere de pe teritoriul armean”, după ce premierul Armeniei, Nikol Pashinyan, a acuzat armata Azerbaidjanului că a încălcat frontiera armeană, informează AFP, potrivit agerpres.

„Preşedintele Republicii a reiterat ataşamentul Franţei pentru integritatea teritorială a Armeniei şi a subliniat necesitatea unei retrageri imediate a trupelor azere de pe teritoriul armean”, a anunţat Preşedinţia franceză într-un comunicat.


Citește și: Joe Biden salută o ‘zi mare’ în lupta împotriva pandemiei

Macron şi Pashinyan au discutat joi la telefon asupra „evoluţiilor în curs de la frontiera dintre Armenia şi Azerbaidjan”, în condiţiile în care Baku este acuzat de Erevan că încearcă să cucerească noi teritorii, în plină escaladare a tensiunilor între cele două ţări, ceea ce ce a suscitat şi o atenţionare din partea SUA.

„Aceasta este o infiltrare subversivă”, a afirmat Pashinyan în timpul unei reuniuni extraordinare a consiliului de securitate francez, potrivit unui comunicat oficial. În cadrul acestei reuniuni, el a spus că trupe azere au avansat cu trei kilometri în interiorul teritoriului armean în sud, suspectându-le de o tentativă de a ‘asedia’ lacul Sev, împărţit între cele două ţări.

Denunţând această ‘incursiune’ pe teritoriul Armeniei, Pashinyan a indicat că armata armeană a reacţionat prin ‘manevre tactice adecvate’. Potrivit lui, aceste tensiuni trebuie rezolvate totuşi pe cale diplomatică.

SUA au declarat că urmăresc „îndeaproape escaladarea tensiunilor” la frontiera armeano-azeră.

Azerbaidjanul şi Armenia s-au înfruntat în toamna anului trecut pentru controlul regiunii Nagorno-Karabah, conflictul soldându-se cu peste 6.000 de morţi şi înfrângerea Erevanului, care a trebuit să returneze importante teritorii către Baku.

Citește și: Israelul face un pas înapoi și anunță că NU a invadat Gaza

Aflat la putere din 2018, Pashinyan este de atunci sub presiunea opoziţiei care îl acuză de trădare.

În pofida acordului de încetare a focului, încheiat de Armenia cu Azerbaidjan cu medierea Rusiei, şi desfăşurării de trupe ruse de menţinere a păcii, tensiunile persistă în regiune.