DISTRIBUIȚI
The Times

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat marţi că intenţionează să acţioneze mai hotărât împotriva radicalizării şi izolării musulmanilor de restul societăţii franceze, transmite dpa, potrivit agerpres.

El a apreciat că separatismul este incompatibil cu libertatea, egalitatea şi unitatea naţiunii.


Citește și: Londra dezvăluie noul sistem de imigrație post-Brexit

Aflat la Mulhouse, în estul Franţei, unde a vizitat cartierul-problemă Bourtzwiller, o secţie de poliţie şi mai multe asociaţii culturale, preşedintele a afirmat că este inacceptabilă încălcarea legii în numele unei religii. ‘Nu putem avea legile din Turcia pe teritoriul francez’, a spus el, avertizând că Franţa nu trebuie să accepte niciodată superioritatea legilor religioase faţă de cele ale republicii.

Macron a adăugat că Franţa doreşte să renunţe treptat la imamii trimişi din alte state, în paralel cu creşterea numărului de studenţi şi lideri musulmani pregătiţi în ţară. Agenţia dpa menţionează că în Franţa îşi desfăşoară activitatea mulţi imami pregătiţi şi plătiţi de state cum ar fi Turcia sau Algeria.

Citește și: Un mexican ARESTAT în SUA pentru spionaj în favoarea Rusiei

Preşedintele consideră că Franţa trebuie să îşi recapete controlul şi să combată influenţele străine; el a insistat însă că asta nu înseamnă stigmatizarea unei religii. Nu este vorba de ‘un plan împotriva islamului’, a dat asigurări Macron. În acelaşi timp, el a recunoscut că lipsa activităţilor sociale, sportive, extraşcolare sau culturale în multe cartiere reprezintă o problemă.

Guvernul de la Paris s-a angajat să combată violenţa, radicalizarea şi infracţiunile din suburbii, reaminteşte dpa.