DISTRIBUIȚI
The Times

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat joi că procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană reprezintă o problemă internă a acestei țări, nu o criză a Blocului comunitar, potrivit Le Figaro, potrivit mediafax.

„Brexit este o criză internă britanică, nu una la nivel european. Până la urmă, este o responsabilitate a Marii Britanii”, a spus președintele francez.


Citește și : Emmanuel Macron îi cere ‘explicaţii’ Ursulei von der Leyen după ce comisiile PE au respins-o pe Sylvie Goulard

De asemenea, el a adăugat că Marea Britanie va trebui să plătească un preț în cazul în care va decide să ia anumite măsuri considerate inacceptabile de către celelalte 27 de state membre. „Dacă vor să facă o mișcare compatibilă cu dorințele celor 27, este în regulă. Dacă vor face ceva ce nu este acceptat, vor trebui să își asume responsabilitatea”, a mai spus el.

Uniunea Europeană a reacţionat cu reticenţă la noile propuneri formulate de Guvernul de la Londra şi a anunţat că le va analiza în profunzime.

Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

Citește și : Comisia Europeană sporește presiunea asupra guvernului ungar privind situaţia migranţilor

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici şi a fost respins de mai multe ori de Camera Comunelor.