DISTRIBUIȚI
afp

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, l-a asigurat pe şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, în legătură cu ”ataşamentul său faţă de unitatea constituţională a Spaniei”, a indicat Palatul Elysee luni, la o zi după un referendum privind independenţa Cataloniei, marcat de violenţe ale poliţiei, relatează AFP. 

În cadrul unei convorbiri telefonice, Macron a reafirmat că ”nu are decât un singur interlocutor, în persoana lui Rajoy”, a precizat Palatul Elysee, fără să evoce violenţele poliţiei, soldate cu numeroşi răniţi duminică în Catalonia.


Macron a evocat, de asemenea, împreună cu Rajoy propunerile sale referitoare la reformarea Europei, subliniind ”importanţa unei cooperări strânse franco-spaniole pentru succesul său”, potrivit Elysee.

Comisia Europeană a făcut apel luni la ”toţi actorii” să treacă ”de la confruntare la dialog”, considerând că ”violenţa nu poate fi niciodată un instrument în politică”, dar reamintind că, ”potrivit Constituţiei spaniole, votul de duminică din Catalonia nu este legal”. Ea nu a condamnat în mod specific violenţele poliţiei duminică în Catalonia, unde 10.000 de membri ai forţelor de ordine au fost trimişi ca întăriri, potrivit ziarului El Pais.

Şeful executivului catalan, Carles Puigdemont, a făcut apel luni la o mediere internaţională în conflictul dintre Catalonia şi Madrid, şi a cerut retragerea forţelor de ordine defăşurate de către guvernul central pentru a împiedica referendumul.