DISTRIBUIȚI
BBC.com

Emmanuel Macron a anunţat sâmbătă, la Abidjan, că 33 de „terorişti” au fost „neutralizaţi” în cursul dimineţii în regiunea Mopti, din centrul Mali, în cursul unei operaţiuni a forţei franceze Barkhane, relatează AFP, scrie agerpres.

În cursul acestei operaţiuni, soldaţii francezi au eliberat doi jandarmi malieni care fuseseră luaţi ostatici de jihadişti şi au luat un prizonier, a precizat şeful statului francez, în cadrul unui discurs susţinut în faţa comunităţii franceze în a doua zi a vizitei sale în Cote d’Ivoire.


Citește și : Două nave de croazieră au intrat în coliziune într-un port din Marea Caraibilor

Armata franceză foloseşte expresiile „neutralizaţi” sau „scoşi din luptă”, fără a preciza dacă este vorba despre morţi sau prizonieri, însă o sursă apropiată de preşedinţia franceză a indicat că „teroriştii” au fost „ucişi”.

„Acest succes considerabil vine în urma angajamentului forţelor noastre, este o susţinere pe care o aducem Mali, regiunii şi propriei noastre securităţi”, a adăugat Emmanuel Macron.

„Am avut pierderi, am avut şi victorii în această dimineaţă datorită angajamentului soldaţilor noştri şi al operaţiunii Barkhane”, a subliniat el.

Această operaţiune intervine la puţin timp după moartea a 13 soldaţi francezi într-o coliziune între două elicoptere în timpul unei „operaţiuni de luptă” în Liptako, în regiunea Menaka, în apropierea frontierei comune a Mali, Niger şi Burkina Faso, unde forţa antijihadistă franceză Barkhane desfăşoară cu regularitate operaţiuni împotriva grupurilor armate, printre care şi Statul Islamic în Sahara Mare.

Citește și : Pachetul de combatere a schimbărilor climatice a trecut şi de ultimul vot al legislativului din Germania

Preşedintele francez a petrecut noaptea de vineri spre sâmbătă împreună cu trupele franceze la Abidjan.

De la apariţia lor în nordul Mali în 2012, violenţele jihadiste s-au extins spre centrul ţării şi în Burkina Faso şi Mali, în pofida prezenţei forţelor franceze (Barkhane, 4.500 de soldaţi), regionale (forţa comună a G5 Sahel din care fac parte Mali, Burkina Faso, Niger, Mauritania şi Ciad) şi ale ONU.