DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: French President Emmanuel Macron speaks during a meeting with Argentinian President Alberto Fernandez (not pictured) at the Elysee Palace in Paris, France, May 13, 2022. Mohammed Badra/Pool via REUTERS/File Photo

Aflat miercuri în Benin în cadrul unui turneu african, preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat Rusia că este ”una dintre ultimele puteri imperiale coloniale” după ce a lansat ”un război teritorial” în Ucraina, transmite AFP, potrivit agerpres

”Rusia a lansat o ofensivă contra Ucrainei, este un război teritorial pe care-l credeam dispărut pe pământ european, este un război de început de secol al XX-lea, dacă nu chiar de secol al XIX-lea. O spun pe un continent (Africa) care a suferit imperialismele coloniale”, a afirmat preşedintele Franţei la o conferinţă de presă comună la Cotonou cu omologul său din Benin, Patrice Talon.


Citește și : Singapore i-a prelungit permisul de şedere lui Gotabaya Rajapaksa

Rusia este ”una dintre ultimele puteri imperiale coloniale” prin decizia ei ”de a invada o ţară vecină pentru a-şi apăra acolo interesele”, consideră preşedintele Franţei.

Conform lui Macron, aflat într-un turneu african în acelaşi timp cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, ”Rusia a început un nou tip de război mondial hibrid”. ”Ea a decis că informaţia, energia şi alimentaţia sunt instrumente militare puse în serviciul unui război imperialist continental împotriva Ucrainei”, a argumentat preşedintele francez, adăugând că doreşte ”să califice în termenii cei mai autentici ceea ce se întâmplă astăzi”.

În opinia lui, Rusia este ”una dintre ţările care, cu multă forţă, foloseşte instrumentele de propagandă”, mai ales prin canalele de televiziune Sputnik şi Russia Today, deşi ambele au fost interzise în UE după declanşarea agresiunii ruse contra Ucrainei.

Citește și : Trump flirtează cu ideea unei noi candidaturi la preşedinţia SUA în 2024

Mai devreme tot miercuri, într-un discurs susţinut la ambasada Rusiei în Etiopia, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a apreciat, potrivit Reuters, că ”majoritatea ţărilor lumii nu doresc să trăiască la fel ca şi când vremurile coloniale s-ar fi întors”. Descrierea Rusiei drept un prieten respectuos al Africii, în opoziţie cu aroganţa puterilor occidentale cu mentalitate colonială, a fost un laitmotiv al declaraţiilor făcute de Lavrov în precedentele etape ale turneului său african, în Republica Congo şi Uganda.