DISTRIBUIȚI
ANSA.it

Un fapt divers sordid, represalii rasiste… Macerata, un mic oraş liniştit din centrul Italiei s-a pomenit în centrul campaniei electorale pentru legislativele din 4 martie, dezvăluind profundele tensiuni din jurul migranţilor, relatează AFP vineri, potrivit agerpres.

Departe de satele din Veneţia ce se baricadează în faţa migranţilor, dar ferită şi de imensele centre de primire care îngrijorează sudul Italiei, Macerata este imaginea celor mai multe oraşe din Italia care au luat mică parte în primirea miilor de migranţi ce debarcă în fiecare săptămână pe coastele italiene începând cu 2013.


Citeşte şi: Fostul preşedinte bolivian este judecat în Florida

Cu 9% străini, majoritatea europeni, printre cei 42.000 de locuitori ai săi şi o rată de şomaj de 11%, oraşul se încadrează în media italiană, chiar dacă a suferit de pe urma lichidării de facto a unei mici bănci locale în 2015 şi a seismelor care au ras satele vecine în 2016.

Însă în oraş s-au declanşat tensiuni atunci când trupul Pamelei Mastropietro, o toxicomană de 18 ani, a fost descoperit bucăţi şi când Luca Traini, un militant al extremei drepte, a tras asupra unor africani, rănind cel puţin şase oameni, după ce a aflat de suspectarea de crimă a unor nigerieni.

Micul oraş a fost atunci scena unor marşuri ale extremei drepte, venită să-l apere pe Traini, apoi ale antifasciştilor, în timp ce candidaţii de dreapta în alegeri rivalizau în ceea ce priveşte atitudinea fermă faţă de imigraţie, iar stânga păstra o tăcere jenată.

Liga lui Matteo Salvini, la extrema dreaptă, şi-a relansat fără surprize sloganul „Întâi italienii”, în timp ce aliatul său de dreapta, fostul premier Silvio Berlusconi, a calificat imigraţia drept „bombă socială” gata să explodeze.

„Ne-am pomenit cu asta fără să fim preveniţi. Macerata este cu adevărat un oraş foarte liniştit, nu suntem obişnuiţi cu aşa ceva”, explică Laura, mamă a doi gemeni de şase ani, la ieşirea din şcoală.

„Sunt mai degrabă fericit aici. Nu mi-am imaginat că se poate întâmpla aşa ceva”, declară Madu Cisse, venit din Mali, debarcat în 2011 şi acum patiser în Macerata.

„Nu am avut niciodată probleme aici. Când oamenii mă văd, mă salută. Totul depinde de cum te comporţi”, dă asigurări şi Mohamed, un somalez sosit în 2009 şi angajat la o benzinărie.

Citeşte şi: Un individ s-a autodetonat în faţa ambasadei americane din Muntenegru

Însă în spatele camerelor de filmat numeroşi locuitori îşi exprimă ostilitatea faţă de migranţi şi mai ales faţă de cei veniţi din Africa subsahariană. „Sunt prea numeroşi”, revine ca un refren în comentarii. „Când te întorci noaptea în anumite cartiere şi îi vezi în grupuri, este imposibil să nu-ţi fie frică”, susţine un tânăr.

Potrivit sondajelor, imigraţia a devenit un subiect preelectoral major pentru circa 30% de alegători, comparativ cu mai puţin de 5% în 2013. Între timp, în Italia au debarcat peste 690.000 de migranţi, dintre care mulţi au rămas în ţară, cu sau fără acte.

Avocatul lui Traini, Giancarlo Giulianeli, şi-a exprimat de altfel îngrijorarea cu privire la afluxul de mesaje de solidaritate faţă de clientul său, al cărui act criminal nu reprezintă decât „vârful aisbergului” unei respingeri profunde a imigranţilor. Aceste mesaje vin „de la oameni obişnuiţi, oameni de stânga, de dreapta”, care vor să dea bani, a explicat el.