DISTRIBUIȚI
dpa

Premierul macedonean Zoran Zaev a catalogat refrendumul de duminică pe tema schimbării numelui ţării drept ”un succes pentru democraţie şi pentru o Macedonie europeană” şi a anunţat că se va adresa cetăţenilor după prezentarea rezultatului consultării, relatează The Associated Press, potrivit news.ro .

Zaev s-a exprimat duminică seara, după încheierea referendumului prin care macedonenii au fost întrebaţi dacă susţin sau nu un acord cu Grecia în vederea schimbării numelui ţării în ”Republica Macedonia de Nord” care să deschidă drumul ţării către NATO şi UE.


Citește și : SUA: O consilieră a lui Trump mărturiseşte că şi ea a fost agresată sexual

O participarea slabă ar face mai dificil efortul premierului de a obţine în Parlament susţinerea de care are nevoie în vederea modificării Constituţiei.

În cazul în care amendamentele constituţionale nu vor obţine două treimi din voturi în Parlament, Zaev a anunţat că va convoca imediat alegeri anticipate.

Opozanţii acordului i-au îndemnat pe macedoneni să boicoteze refrendumul. Între opozanţi se află şi preşedintele Gjorge Ivanov, care a catalogat acordul cu Grecia ”o încălcare flagrantă a suveranităţii” ţării.

Citește și : Moscova anunță că 112 militari ruşi şi-au pierdut viaţa în războiul din Siria

Preşedintele Comisiei Electorale Oliver Derkoski a anunţat că, până înainte cu o jumătate de oră de închiderea urnelor, 34% dintre macedonenii cu drept de vot şi-au exprimat opinia, potrivit datelor primite de 85% dintre secţiile de votare.