DISTRIBUIȚI
Sputnik

Justiţia macedoneană a confirmat vineri pedeapsa de doi ani de închisoare pentru abuz de putere în cazul fostului premier Nikola Gruevski, aflat la conducerea executivului Macedoniei din 2006 până în 2016, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Hotărârea primei instanţe este „integral confirmată”, a anunţat tribunalul într-un comunicat. În consecinţă, fostul om forte al ţării şi ex-liderul partidului dreptei naţionaliste VMRO-DPMNE va trebui să se prezinte în termen de două săptămâni pentru a începe executarea sentinţei, a declarat procurorul Gavrilo Bubevski.


Citește și : Consiliul Europei somează Croaţia să ancheteze acuzaţiile de violenţă împotriva migranţilor

„Este doar o altă încercare de persecuţie politică.Voi folosi toate mijloacele legale pentru a lupta împotriva acestei pedepse cu închisoarea”, a declarat presei locale Nikola Gruevski, în faţa tribunalului unde a compărut într-un alt dosar.

În timpul în care s-a aflat la putere, Nikola Gruevski a fost adeptul liniei intransigente a Macedoniei în conflictul său cu Grecia cu privire la schimbarea denumirii republicii.

Confirmarea condamnării sale intervine la mai puţin de o săptămână după un referendum pe această temă.

Peste 90% dintre alegători au fost de acord ca Macedonia să devină „Republica Macedonia de Nord”, rezultat ce trebuie să fie ratificat şi de parlament. Dar VMRO-DPMNE consideră invalid acest rezultat al referendumului, care a fost marcat de un absenteism puternic, şi a anunţat că deputaţii săi nu vor vota pentru ratificarea sa. Majorităţii de la putere îi lipsesc 11 parlamentari pentru a putea atinge majoritatea de două treimi necesară.

Ca rezultat, premierul social-democrat Zoran Zaev are în vedere convocarea de alegeri parlamentare anticipate.

Citește și : Juncker avertizează: Există riscul unui război în Balcani!

Nikola Gruevski a fost condamnat pentru că a primit pentru uz personal o maşină Mercedes în valoare de 600.000 de euro, plătită din bani publici. Potrivit acuzării, el şi-a folosit de asemenea influenţa pentru a cumpăra acest vehicul de lux de la o companie pe care intenţiona să o favorizeze.

Fostul premier (48 de ani) este doar la începutul problemelor sale judiciare, deoarece este urmărit în alte cinci dosare privind fapte de corupţie, abuz de putere, fraudă electorală, dar şi ascultare ilegală a adversarilor sau a reprezentanţilor societăţii civile.

Tabăra sa a fost înlăturată de la putere în primăvara anului 2017 de o coaliţie condusă de Zoran Zaev şi susţinută de partidele minorităţii albaneze.