DISTRIBUIȚI

Macedonia de Nord va organiza un recensământ după aproape 20 de ani, în luna aprilie, după ce parlamentul a votat joi o lege care permite depăşirea rezistenţelor politice, care împiedicau stabilirea numărului exact de locuitori ai acestei ţări, potrivit AFP, scrie agerpres

Mica ţară, fără ieşire la mare, din Balcani nu a organizat un recensământ din 2002. Tentativele de a organiza unul au eşuat din cauza disputelor politice în jurul spinoasei probleme a importanţei minorităţilor etnice.


Citește și : Boiko Borisov iese din SILENZIO STAMPA

Cifrele joacă, de fapt, un rol major în măsura în care Constituţia prevede drepturi sporite pentru minorităţile care formează peste 20% din populaţia ţării sau a municipalităţilor.

Aceasta este de o mare importanţă pentru minoritatea albaneză, care reprezintă aproximativ un sfert din locuitorii acestei ţări de aproximativ două milioane de locuitori.

Dreapta naţionalistă acuză guvernul, format dintr-o coaliţie de stânga ce include partidele albaneze, că încearcă să crească cifrele cu privire la minorităţi.

„Toată lumea ar trebui să rămână calmă în legătură cu recensământul”, a declarat premierul Zoran Zaev, liderul Partidului Social-Democrat ( de guvernământ), după adoptarea aecstei legi cu o majoritate strânsă, 62 de voturi din totalul de 120 ale parlamentului.

„Nu este decât o operaţiune statistică, care va servi necesităţilor administrative şi de planificare. Odată acordate, drepturile micilor comunităţi nu ar trebui să fie repuse în discuţie”, a adăugat Zaev.

Deputaţii din VMRO-DPMNE (opoziţia de dreapa) au boicotat sesiunea în semn de protest şi au dat asigurări că vor organiza semnarea unei petiţii pentru anularea acestei legi.

Experţii estimează că numărul locuitorilor ţării s-a diminuat în mod semnificativ din 2002, când se ridica la
2,1 milioane.

Potrivit unor experţi, numărul locuitorilor permanenţi ar varia în prezent între 1,6 şi 1,7 milioane de oameni, ca urmare a emigrării în ultimii ani.

Absenţa unor cifre precise a provocat probleme în special în eforturile vizând planificarea sistemului de educaţiei, economiei şi actualizării listelor electorale.

Citește și : Un depozit de vaccinuri din UK, la un pas să fie inundat de POTOP

În 2002, un recensământ a fost organizat la un an după ce ţara a fost la un pas de un război civil, când minoritatea albaneză s-a răzvrătit cerând mai multe drepturi.

După şapte luni de conflict, un acord de pace a fost încheiat, sub egida comunităţii internaţionale, asigurând mai multe drepturi etnicilor albanezi din ţară.

În 2011, recensământul a eşuat din cauza presupuselor tentative de fraudă, care urmăreau să sporească în mod artificial importanţa comunităţii albaneze locale.