DISTRIBUIȚI
dpa

Macedonia de Nord a expulzat un diplomat al ambasadei ruse de la Skopje, a anunţat marţi Ministerul de Externe al acestei ţări într-un comunicat, cu riscul de a se expune unei reacţii similare din partea Moscovei, informează AFP, potrivit agerpres.  

Mica ţară din Balcani, care întreţine relaţii bune cu Moscova, nu a comunicat motivele care au determinat-o să ia respectiva decizie.


Citește și : Poliţia britanică caută într-o pivniţă o victimă a unui criminal în serie

Aceasta este doar a doua oară după proclamarea independenţei sale, în 1991, când Macedonia de Nord expulzează un diplomat.

În 2018, Skopje a expulzat un diplomat rus în semn de solidaritate cu Regatul Unit, care a acuzat Kremlinul că a încercat să-l asasineze pe fostul agent dublu Serghei Skripal pe teritoriul său.

„Ambasadorul Federaţiei Ruse a fost convocat pe 14 mai pentru a primi o notă i se cere diplomatului numit în aceasta să părăsească ţara”, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe al Macedoniei de Nord într-un comunicat.

Ambasada Rusiei de la Skopje a anunţat pentru mass-media locale că sunt analizate „măsuri reciproce”.

Potrivit unor surse guvernamentale, comportamentul diplomatului în chestiune „nu era în acord” cu normele prevăzute în Macedonia de Nord, care a reacţionat „pentru a-şi apăra suveranitatea”.

Preşedintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, a declarat că demersul diplomatic este legat de „subiecte sensibile”. „În baza a ceea ce am văzut, dosarul a fost documentat de instituţii competente, nu este o improvizaţie”, a declarat Pendarovski.

Rusia se confruntă cu un val de expulzări de diplomaţi ai săi în Europa, în urma unor acuzaţii din partea unor funcţionari cehi care au acuzat agenţi ruşi de exploziile care au avut loc în 2014 la un depozit de arme.

Citește și : Peste 50 de migranţi au dispărut în valurile Mediteranei

SUA au expulzat la rândul lor diplomaţi ruşi în urma unor acuzaţii privind ingerinţa rusă în alegerile americane.

Macedonia de Nord, ţară cu puţin peste două milioane de locuitori, este candidată la aderarea la UE şi în cele mai multe cazuri se raliază politicii externe a blocului comunitar.