DISTRIBUIȚI
Yahoo

Procesul celor 33 de bărbaţi, printre care cinci deputaţi conservatori şi un fost ministru de interne, acuzaţi de a fi implicaţi în invadarea violentă a parlamentului în aprilie 2017, a începutul miercuri la Skopje, capitala Macedoniei, relatează AFP, potrivit agerpres.

Numeroase persone au fost rănite în violenţele care au izbucnit după ce aproximativ 100 de manifestanţi naţionalişti au pătruns cu forţa în legislativ pentru a protesta faţă de alegerea în funcţia de preşedinte al parlamentului a lui Talat Xhaferi, aparţinând minorităţii albaneze care reprezintă o cincime din populaţie.


Citește și : Putin consideră „contraproductive” şi „lipsite de sens” sancţiunile americane împotriva Rusiei

Mai mulţi deputaţi, printre care actualul premier, Zoran Zaev, la acea dată lider al partidului social-democrat SDSM, au fost loviţi de manifestanţi, unii dintre ei mascaţi.

Majoritatea celor 33 de bărbaţi sunt acuzaţi de „ameninţare teroristă împotriva securităţii şi ordinii constituţionale”, iar doi sunt acuzaţi de complicitate. Ei riscă până la 25 de ani de închisoare.

Printre acuzaţi se află cinci deputaţi ai partidului conservator VMRO-DPMNE, la putere în 2017, şi fostul ministru de interne Mitko Cavkov.

„Atacul parlamentului la 227 aprilie 2017 nu a fost un atac spontan, ci un atac planificat de acuzaţi”, a declarat procurorul Vilma Ruskovska în deschiderea procesului.

Ea susţine că unul dintre acuzaţi avea misiunea de a-l asasina pe Zoran Zaev.

Citește și : Putin: Rusia va reacţiona la apariţia unor elemente ale scutului antirachetă la graniţele sale

Condamnat de comunitatea internaţională şi mai ales de Uniunea Europeană, atacul a făcut parte dintr-o criză politică de lungă durată în regiunea Balcanilor.

Invadarea parlamentului a avut loc după luni de proteste ale naţionaliştilor faţă de acordul de coaliţie între partidul social-democrat al lui Zoran Zaev şi partidele minorităţii albaneze, acord considerat ca o ameninţare la adresa unităţii naţionale.