DISTRIBUIȚI
GreatNews.ro

Un macac negru devenit celebru la nivel mondial pentru că a apăsat pe butonul unui aparat foto și și-a făcut un selfie în jungla din Indonezia a fost numit „personalitatea anului” de către ONG-ul care i-a pledat cauza în fața unui tribunal american, relatează AFP.

Sursa foto: peta.org


PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) intenționează să recunoască astfel că Naruto „este cineva și nu ceva”, a precizat grupul pentru apărarea drepturilor animalelor într-un comunicat dat publicității miercuri.

În 2011, maimuța i-a luat aparatul foto lui David Slater, un fotograf de animale britanic care făcea un fotoreportaj în rezervația Tangkoko de pe insula Sulawesi. Acesta a lipsit câteva minute după ce și-a instalat trepiedul și a constatat la întoarcere că macacul își făcuse două selfie-uri cu aparatul său.

Fotografiile s-au răspândit pe internet cu repeziciune iar PETA l-a atacat pe fotograf în instanță în 2015, afirmând că drepturile de autor pentru „selfie-ul istoric” îi aparțin maimuței.

PETA a invocat faptul că Naruto „a făcut fotografia și, în consecință, deține drepturile asupra imaginii, cum ar fi cazul cu o ființă umană”.

Fotograful a afirmat, la rândul său, că este proprietarul legitim al fotografiilor pentru că el este cel care a instalat dispozitivul și nu s-a îndepărtat decât câteva minute, după care și-a dat seama că macacul a apăsat pe declanșatorul aparatului.

La finalul unei bătălii juridice inedite, litigiul s-a soldat în septembrie cu un acord între cele două părți, conform căruia fotograful a acceptat să doneze 25% din viitoarele sale venituri obținute din folosirea sau vânzarea selfie-urilor cu maimuța organismelor care protejează habitatul lui Naruto și al celorlaltor macaci negri cu creastă din Indonezia.