DISTRIBUIȚI

Mişcarea 5 Stele (M5S), care numără o treime dintre parlamentarii italieni, a decis miercuri să suspende posibilul său sprijin pentru Mario Draghi până la publicarea programului său, cu riscul de a întârzia formarea guvernului, relatează AFP, potrivit agerpres.

M5S, anti-sistem, prevăzuse iniţial un vot online, de miercuri 12:00 GMT până joi 12:00 GMT, pentru a permite militanţilor săi să decidă dacă mişcarea trebuie să susţină guvernul pe care fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene încearcă să-l formeze.


Citeşte şi: Peste un milion de chilieni au fost vaccinaţi

Un mesaj postat miercuri dimineaţă pe blogul partidului anunţa că ‘votul preconizat asupra guvernului se suspendă temporar. Noile termene de vot vor fi anunţate mai târziu’.

Această decizie survine după publicarea unui mesaj surpriză marţi seara pe Facebook de Beppe Grillo, fondatorul M5S, în timp ce mişcarea se îndrepta spre susţinerea unui guvern Draghi.

Evocând întâlnirea sa cu Mario Draghi în cadrul consultărilor în încercarea de a forma o majoritate guvernamentală, Beppe Grillo a spus: ‘Eu aş aştepta ca el să facă publice declaraţiile pe care ni le-a făcut nouă’.

Dând asigurîri că Draghi a fost de acord cu M5S în majoritatea subiectelor fierbinţi, Beppe Grillo a continuat: ‘Să aşteptăm până când va spune public ce vrea să facă, pentru că nu are încă idei clare, nimeni aici nu are idei clare’. ‘ Vă cer un moment de răbdare’, a conchis şeful incontestabil al M5S.

Această decizie a mişcării încetineşte formarea guvernului de care are nevoie urgentă Italia, grav afectată de pandemia de COVID-19, soldată cu peste 92.000 de morţi şi care a aruncat economia ţării în cea mai gravă recesiune de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit presei italiene, votul M5S ar putea avea loc vineri sau în weekend.

Mario Draghi, care până în prezent a primit sprijin aproape din partea tuturor partidelor, cu excepţia Fraţilor Italiei (ISD, de extremă-dreapta), nu a reacţionat public miercuri dimineaţă la acest regres.

Citeşte şi: Senatul american continuă procesul de IMPEACHMENT a lui Donald Trump

Dar timpul presează, pentru că anumite măsuri importante şi impopulare în cadrul luptei împotriva epidemiei de COVID-19, precum interdicţia de deplasare între regiuni sau restricţiile de circulaţie, expiră luni, iar un nou decret guvernamental este esenţial pentru a le prelungi.

Teoretic, având în vedere impactul său, acest decret nu poate fi emis de guvernul demisionar al lui Giuseppe Conte, care se ocupă doar de problemele curente şi nu mai are legitimitatea necesară, notează AFP.