DISTRIBUIȚI
La Vanguardia

Mişcarea populistă 5 Stele (M5S) a riscat miercuri declanşarea unei crize guvernamentale în Italia, opunându-se unui proiect feroviar susţinut de Uniunea Europeană, transmite Reuters, scrie agerpres.

Proiectul trenului de mare viteză între Torino şi Lyon, cunoscut sub numele TAV, este un subiect de dispută între partenerii din coaliţia de la Roma, M5S şi Liga. Premierul Giuseppe Conte este de partea formaţiunii de dreapta, care susţine proiectul feroviar franco-italian în valoare de miliarde de euro.


Citește și : SUA şi Turcia vor înfiinţa un centru de operaţiuni comune pentru nordul Siriei

Liderul Ligii, vicepremierul Matteo Salvini, avertizase luni că oricine se opune TAV periclitează coaliţia guvernamentală. El a sugerat chiar că formaţiunea sa de dreapta ar putea forţa convocarea unor alegeri anticipate.

În ciuda avertismentului, M5S a depus în Senat o moţiune pentru blocarea proiectului, însă Liga a reuşit să obţină votul majorităţii senatorilor împotriva moţiunii, care a fost astfel respinsă.

Urmarea este încă aşteptată – Salvini nu a anunţat miercuri dacă va da curs ameninţării de a dizolva coaliţia. M5S, care a obţinut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare din 2018, a scăzut între timp în sondaje şi probabil nu va provoca demiterea guvernului, apreciază Reuters. Presa italiană vorbeşte despre „haos” şi „o coaliţie divizată”, iar Nicola Zingaretti, liderul Partidului Democrat, de opoziţie, a cerut demisia executivului.

În ultimele luni, guvernul de la Roma s-a mai aflat pe punctul de a cădea. Dezacordurile între Liga şi M5S s-au manifestat în privinţa nominalizării reprezentantei Germaniei, Ursula von der Leyen, ca preşedintă a Comisiei Europene, în politica faţă de migraţie, în problema bugetului şi în legătură cu acuzaţiile de corupţie la adresa unui reprezentant al Ligii.

Citește și : Stoltenberg: NATO nu poate ignora ascensiunea Chinei

Proiectul TAV aproape că a rupt coaliţia în martie, însă controversa a fost amânată cu şase luni. La sfârşitul lui iulie, ministerul transporturilor a dat undă verde, printr-o scrisoare către Bruxelles. Legătura feroviară urmează să aibă 270 de kilometri, din care 57,5 km printr-un tunel pe sub Alpi. Construcţia a început deja pe unele porţiuni, iar Liga susţine că proiectul va crea locuri de muncă şi creştere economică în Italia. M5S consideră că este o risipă de fonduri publice şi că TAV este dăunător pentru mediu.