DISTRIBUIȚI
The Independent

Marea Britanie restricționează utilizarea camerelor de supraveghere chinezești în clădirile guvernamentale din cauza temerilor legate de securitate, informează mediafax.

Guvernul britanic a cerut joi departamentelor sale să nu mai instaleze în clădiri importante camere de supraveghere fabricate în China, invocând riscuri de securitate.


Citește și: Situaţia din Iran, dezbătută în Consiliul drepturilor omului al ONU

Decizia vine în urma unei analize a „riscurilor de securitate actuale și viitoare posibile asociate cu instalarea sistemelor de supraveghere vizuală pe domeniul guvernamental”, a declarat Oliver Dowden, un reprezentant al guvernului, potrivit Reuters.

„Revizuirea a concluzionat că, având în vedere amenințarea la adresa Regatului Unit și capacitatea și conectivitatea din ce în ce mai mare a acestor sisteme, sunt necesare controale suplimentare”, a spus Dowden.

Directiva se aplică camerelor de supraveghere fabricate de companii care fac obiectul legilor de securitate și include îndrumări pentru ca departamentele să deconecteze astfel de dispozitive de la rețelele de calculatoare principale și să ia în considerare eliminarea lor cu totul.

Măsura intervine la câteva luni după ce zeci de legislatori au cerut interzicerea vânzării și utilizării camerelor de securitate fabricate de Hikvision și Dahua, două firme chineze deținute parțial de stat, din cauza temerilor legate de confidențialitate și de legătura dintre produsele acestor companii și încălcările drepturilor omului în China.

Și autoritățile din SUA au impus restricții comerciale și de utilizare pentru camerele produse de Hikvision, Dahua și alte firme chineze.

Citește și: UE raportează cel puţin 238.000 de decese premature în 2020 din cauza poluării aerului

Majoritatea organismelor publice britanice folosesc camere de supraveghere fabricate de Hikvision sau Dahua, a anunțat în iulie grupul Big Brother Watch.

Un număr de departamente guvernamentale, inclusiv ministerele de interne și de afaceri, au camere Hikvision pe fațada clădirilor lor.