DISTRIBUIȚI
Reuters

Prim-ministrul britanic Theresa May a primit critici puternice în parlament miercuri pentru că a redus efectivele de poliţie, politica de austeritate a guvernului fiind considerată responsabilă de creşterea numărului de crime comise cu armă albă, având ca victime adolescenţi, şi care au provocat un val de emoţie în Marea Britanie, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Liderul laburiştilor, Jeremy Corbyn, a acuzat-o pe şefa guvernului conservator că ‘încearcă să asigure securitatea cu costurile cele mai mici’, cu referire la ‘tăierile bugetare’ şi la ‘politica de austeritate’ practicate de executiv.


Citește și : ALERTĂ în Anglia: Au fost evacuate clădiri ale unor universități în urma mai multor alerte – VIDEO

Jeremy Corbyn a evocat două atacuri fatale cu armă albă, cărora le-au căzut victime doi adolescenţi la sfârşitul săptămânii trecute şi care au ţinut capul de afiş în ultimele zile, alimentând criticile că Theresa May neglijează alte priorităţi în timpul negocierilor legate de Brexit.

Corbyn a evocat decesul tinerilor Yousef Ghaleb Makki, un licean din Manchester, şi Jodie Chesney, studentă la Londra, ambii în vârstă de 17 ani şi fără antecedente cu poliţia, şi a afirmat că 285 de persoane au fost ucise cu arme albe în 2018, ‘cel mai ridicat nivel atins vreodată’ într-un an.

Yousef Ghaleb Makki a fost înjunghiat în satul înstărit Hale Barns de lângă Manchester, iar Jodie Chesney a fost atacată de necunoscuţi în timp se afla într-un parc din estul Londrei, alături de câţiva prieteni.

Moartea lor ridică la 10 numărul adolescenţilor ucişi cu armă albă în acest an şi a provocat o puternică emoţie în Marea Britanie. ‘Câte morţi suplimentare?’, s-a întrebat pe prima pagină tabloidul Daily Mail, solicitând mijloace suplimentare pentru poliţie, în timp ce The Sun a cerut trimiterea armatei pe străzi.

Theresa May, ministru de interne între 2010 şi 2016, este frecvent făcută responsabilă de tăierile de efective ale forţelor de ordine, care s-au redus cu 21.600 de membri între 2010 şi 2018, potrivit unui raport parlamentar publicat în octombrie.

Şefa guvernului s-a angajat să ţină ‘în zilele următoare’ o reuniune cu responsabili ministeriali, forţe de ordine, reprezentanţi ai unor asociaţii sau comunităţi, pentru a explora ‘ce putem face în plus ca societate pentru a răspunde acestei probleme’.

Citește și : Şeful armatei ucrainene: Rusia pregătește o invazie din trei direcţii în Ucraina

La rându său, ministrul de interne Sajid Javid a discutat cu responsabili din poliţie pe tema atacurilor cu armă albă.

‘Consider că mijloacele poliţiei sunt un aspect important pentru a trata această problemă. Trebuie să-i ascultăm atunci când vorbesc despre resurse’, a declarat el după reuniune.

Aceste reacţii constituie o schimbare faţă de poziţia anterioară a Theresei May, care declarase la începutul săptămânii că nu există ‘o corelaţie directă’ între resursele acordate forţelor de ordine şi numărul atacurilor cu cuţitul.