DISTRIBUIȚI

Luxemburgul a prezentat vineri o serie de măsuri menite să asigure că britanicii care lucrează pe teritoriul său nu-şi vor pierde locurile de muncă în cazul ieşirii fără acord a Marii Britanii din UE, un scenariu din ce în ce mai probabil, informează AFP, potrivit agerpres.

Britanicii reprezintă 1% din populaţia acestui mic stat cu numai 600.000 de locuitori, unde locurile de muncă din funcţiile publice şi din învăţământ sunt rezervate cetăţenilor din UE.


Citește și : Bulgaria: 43 de arestări în cadrul unei operaţiuni împotriva finanţării terorismului internaţional

„Ne pregătim pentru ca britanicii din Luxemburg care lucrează aici să nu-şi piardă locurile de muncă”, a dat asigurări, vineri, ministrul afacerilor externe al Luxemburgului, Jean Asselborn. „Pentru cei care în 29 martie (data programată pentru Brexit) vor locui aici, ei vor avea un an pentru a solicita drept de şedere”, a adăugat el.

Guvernul luxemburghez a anunţat, de asemenea, că lucrează la recunoaşterea diplomelor britanice, în special pentru personalul medical şi paramedical.

În domeniul transportului aerian, premierul liberal Xavier Bettel a afirmat că personalul este pregătit pe aeroporturile din Luxemburg, unde Londra reprezintă prima destinaţie, cu nouă zboruri în fiecare zi. „Şansele sunt mari să avem un surplus de declaraţii vamale”, a adăugat la rândul său Asselborn.

Citește și : Soţia fostului director al Interpolului Meng Hongwei, cere azil în Franţa

Britanicii reprezintă a şasea cea mai mare comunitate străină din Luxemburg, cu 5.900 de cetăţeni britanici recenzaţi în 2018. Numărul de naturalizări ale britanicilor, care era de 75 în 2015, a ajuns la 384 în 2017, potrivit datelor Ministerului luxemburghez al Justiţiei.

„‘No deal’ este cea mai rea soluţie”, a declarat Xavier Bettel, făcând referire la ipoteza unei ieşiri a Marii Britanii din UE fără acord, tot mai temută după respingerea masivă de către deputaţii britanici a acordului negociat între Londra şi Bruxelles. „Marea Britanie trebuie să ne spună ce vrea”, a insistat el, fără să-şi ascundă iritarea în faţa actualului impas.