DISTRIBUIȚI
dw

Luxemburgul a solicitat vineri o dezbatere în cadrul NATO cu privire la ofensiva Turciei în nordul Siriei împotriva forţelor kurde care au ajutat coaliţia internaţională în lupta contra grupării Stat Islamic (SI), relatează AFP, potrivit agerpres.

„NATO este un club în care valorile democratice sunt respectate. Atunci când sunt nori, este nevoie de o dezbatere”, a explicat şeful diplomaţiei luxemburgheze, Jean Asselborn, cu prilejul unei reuniuni a miniştrilor de externe, la sediul Alianţei la Bruxelles.


Citește și : Donald Trump susține că ar putea merge la Ierusalim cu prilejul deschiderii ambasadei americane

„Trebuie să putem vorbi liber despre orice problemă care se petrece în rândul NATO. Reuniunile ministeriale nu sunt un ghişeu de înregistrare a discuţiilor dintre ambasadori”, a protestat el.

Mai mulţi membri NATO consideră că ofensiva turcă din nordul Siriei trebuie să fie dezbătută în cadrul Alianţei, pentru că este „un factor de tensiuni şi preocupări”.

Subiectul – spinos – a fost evitat în cursul unei reuniuni a miniştrilor apărării ai Alianţei, în februarie. Decizia preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, de a continua operaţiunile militare pentru a disloca forţele kurde din nordul Siriei după ce a expulzat Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), braţul armat al Forţelor Democratice Siriene (SDF), din oraşul Afrin, a provocat mânia ministrului luxemburghez.

„Kurzii din YPG au ajutat coaliţia internaţională şi forţele americane, ei au eliberat oraşul Raqqa. Nu-i putem amesteca cu teroriştii”, a acuzat el.

Miliţia kurdă a YPG este considerată drept ‘teroristă’ de către Turcia, dar este un aliat important al Washingtonului în lupta contra SI.

Citește și : Angela Merkel afirmă că actualul acord privind programul nuclear iranian „nu este suficient”

Trupe americane, care continuă să îi sprijine pe combatanţii kurzi în lupta lor împotriva SI, sunt în prezent staţionate la Manbij, la circa 100 de kilometri est de Afrin.

Jean Asselborn a sublinait că a primit sprijinul a numeroşi colegi. Secretarul de stat american „Mike Pompeo nu a reacţionat, dar nu cred că nu este de acord”, a adăugat el.