DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

Forţele loiale guvernului de uniune naţională (GNA), cu baza Tripoli, au anunţat sâmbătă începerea unui contraatac împotriva rivalilor lor conduşi de mareşalul Khalifa Haftar, la sud de capitala libiană, unde luptele s-au intensificat, relatează AFP, potrivit Agerpres.

”Am început faza de atac. S-au dat ordine în primele ore ale dimineţii pentru a avansa şi a câştiga teren „, a declarat pentru AFP Mustafa al-Mejii, purtător de cuvânt al operaţiunii militare a GNA.


Citește și : Trump s-a prăbușit în sondaje în urma publicării raportului Mueller

Preşedintele american Donald Trump a avut luni o convorbire telefonică cu mareşalul libian Khalifa Haftar, liderul autoproclamatei Armate Naţionale Libiene (ANL) care încearcă să preia controlul asupra capitalei Tripoli, unde se află guvernul de uniune naţională recunoscut de ONU, a informat Casa Albă într-o declaraţie publicată vineri.

În declaraţie se menţionează că Trump ”recunoaşte rolul semnificativ al mareşalului Haftar în combaterea terorismului şi pentru securizarea resurselor petroliere ale Libiei”. De asemenea, conform aceluiaşi text, ei ”au discutat o viziune comună pentru tranziţia Libiei către un sistem politic stabil, democratic”.

Forţele mareşalului Haftar desfăşoară de două săptămâni o ofensivă pentru cucerirea capitalei Tripoli. De când în Libia s-a instalat haosul după înlăturarea colonelului Muammar Gaddafi, în 2011, mareşalul Haftar, un fost membru al structurii militare care l-a adus pe Gaddafi la putere în 1969, a format cu ajutorul forţelor care i-au rămas loiale o administraţie paralelă în estul Libiei, de unde a pornit acum ofensiva către Tripoli împotriva guvernului de uniune naţională al premierului Fayez al-Sarraj.

Citește și : Juncker avertizează cu privire la ‘tentative’ de manipulare înaintea alegerilor pentru Parlamentul European