DISTRIBUIȚI
Antena3

Lupte violente au izbucnit duminică între forţe de securitate şi cele ale miliţiei unui fost presupus traficant de migranţi, în oraşul Sabratha, platformă libiană a imigraţiei clandestine spre Europa, potrivit unui responsabil local al forţelor pentru menţinerea securităţii, informează AFP.

Aceste confruntări au izbucnit după moartea unui membru al miliţiei lui Ahmad Dabbashi, supranumit Al-Ammou (Unchiul), cunoscut drept unul dintre baronii locali ai traficului cu migranţi şi care controlează aproape jumătate din acest oraş, situat la circa 70 de kilometri vest de Tripoli.


Incidentul mortal a avut loc la o barieră aflată sub controlul unei forţe de securitate formată iniţial de guvernul de uniune naţională (GNA) pentru a-i alunga pe jihadiştii grupării Statul Islamic (SI), ce au ocupat pentru o scurtă perioadă centrul oraşului, în februarie 2016.

Libia este pradă miliţiilor locale, în timp ce două autorităţi îşi dispută puterea: pe de o parte, GNA, recunoscut de comunitatea internaţională şi având sediul la Tripoli, pe de altă parte, o autoritate care îşi exercită puterea în estul ţării, cu susţinerea mareşalului Khalifa Haftar.

Numele lui Ahmad Dabbashi a revenit adesea în ultimele săptămâni printre cele ale unor baroni ai traficului cu migranţi care s-ar fi reconvertit la lupta împotriva imigraţiei ilegale, după un acord cu Italia.

Cu toate acestea, ministrul de interne al Italiei, Marco Minniti, care comunică tot mai des cu responsabili libieni locali, a dezminţit orice contact direct sau indirect cu miliţiile libiene.

Fluxul de migranţi între Libia şi Italia a înregistrat o scădere spectaculoasă în această vară, cu 6.500 de nou-sosiţi după jumătatea lui iulie, nici 15% din media înregistrată în aceeaşi perioadă între anii 2014 şi 2016.

Cu toate acestea, ruta nu a fost închisă: nava umanitară Aquarius se îndrepta vineri spre Sicilia, cu 371 de oameni la bord salvaţi joi, în timp ce ONG-ul german Sea-Eye a anunţat că a salvat vineri 23 de persoane ce se aflau pe o ambarcaţiune în derivă de mai multe zile.