DISTRIBUIȚI
BBC

sursa foto:  Institute for the Study of War

Alianţa arabo-kurdă susţinută de Washington în Siria a reuşit să alunge vineri gruparea Statul Islamic (SI) din oraşul vechi din Raqqa, apropiindu-se de zona cea mai fortificată de jihadişti, a anunţat un purtător de cuvânt al alianţei pentru AFP.

Intrate la 6 iunie în fieful SI, Forţele Democrate Siriene (FDS) i-au alungat pe jihadişti de pe aproape 60% din teritoriul oraşului, care se afla sub controlul acestora din 2014.


Bătălia pentru oraşul vechi a început în urmă cu două luni.

‘Am preluat astăzi controlul asupra întregului oraş vechi (din Raqqa), după lupte împotriva SI’, a anunţat Talal Sello, purtător de cuvânt al FDS. ‘Suntem în apropiere de perimetrul de securitate al SI în centrul oraşului, unde se află principalele cartiere generale’ ale organizaţiei extremiste, a precizat el.

Centrul din Raqqa este compus din oraşul vechi şi cartierul administrativ, unde se află inclusiv fostul sediu al guvernatorului şi clădirile unde îşi aveau sediul serviciile de informaţii. Acest cartier administrativ este puternic securizat de jihadişti, care s-au baricadat acolo.

Sello nu a putut spune cu precizie când vor prelua FDS controlul asupra întregului oraş Raqqa, afirmând doar că operaţiunile se derulează conform ‘planului prevăzut’.

Violenţa luptelor a suscitat temeri cu privire la soarta civililor blocaţi în oraş, Amnesty International estimând că aceştia sunt prinşi în capcana unui ‘labirint mortal’.

ONU estimează la circa 25.000 numărul civililor prezenţi în oraş, în timp ce alţi zeci de mii au fugit, riscând să fie ucişi de trăgători ai SI sau de mine.