DISTRIBUIȚI
EA WorldView

Câteva sute de presupuşi luptători ai Statului Islamic s-au predat săptămâna trecută autorităţilor kurde irakiene, după ce gruparea radicală şi-a pierdut ultimul bastion din nordul Irakului, a anunţat marţi un oficial din sfera securităţii citat de Reuters. 

Suspecţii făceau parte dintr-un grup de bărbaţi care au fugit către poziţiile kurde după capturarea de către forţele irakiene a bazei Statului Islamic de la Hawija, a precizat oficialul kurd, care a dorit să i se păstreze anonimatul.


Informaţiile că militanţii au fugit în loc să lupte până la final, cum s-a întâmplat în bătăliile anterioare, sugerează că moralul acestora este în scădere, a apreciat Hisham A-Hashimi, expert la Bagdad în probleme legate de Statul Islamic. „Nu par să mai creadă în cauză”, a apreciat acesta.

Oficialul kurd citat, care lucrează la Erbil, sediul administraţiei regionale kurde, a menţionat că săptămâna trecută s-au predat circa 1000 de bărbaţi, dar „nu toţi sunt terorişti”. Aceştia s-au predat forţelor peshmerga (luptători kurzi) din Kirkuk, oraş petrolier la est de Hawija, a menţionat oficialul, potrivit căruia „probabil” este vorba de câteva sute de membri ai SI.

O înregistrare audio difuzată acum două săptămâni a indicat că liderul SI Abu Bakr Al-Baghdadi mai trăieşte, în pofida informaţiilor difuzate în mod repetat de-a lungul timpului că ar fi fost ucis. În înregistrare, Al-Baghdadi îşi îndeamnă adepţii să continue lupta, în pofida eşecurilor din Irak şi Siria.

Oraşul Hawija şi zonele adiacente au fost recucerite la 5 octombrie în urma unei ofensive a forţelor guvernamentale irakiene susţinute de SUA şi a grupării paramilitare şiite cunoscute ca Mobilizarea Populară. În prezent, Statul Islamic mai controlează în Irak o fâşie de teritoriu de-a lungul graniţei de vest cu Siria, care include oraşul de frontieră Al-Qaim. Militanţii SI mai controlează şi teritorii de partea siriană a graniţei, unde sunt însă în retragere în faţa a două rânduri de forţe ostile – coaliţia condusă de kurzi cu susţinerea SUA şi forţele guvernamentale siriene, sprijinite la rândul lor de miliţii şiite străine susţinute de Iran şi Rusia.

„Califatul” transfrontalier al Statului Islamic s-a prăbuşit practic în iulie, când forţele irakiene susţinute de SUA au capturat Mosulul, capitala de facto a SI din Irak, după o bătălie care a durat nouă luni.