DISTRIBUIȚI

Luptătorii kurzi susţinuţi de SUA şi-au oprit operaţiunea contra grupării Statul Islamic (SI) în Siria în contextul în care Ankara a lansat o ofensivă militară în nord-estul acestei ţări, au anunţat miercuri seară două surse militare americane şi una kurdă, transmite în exclusivitate Reuters, potrivit agerpres.

”SDF (Forţele democratice siriene) şi-au oprit operaţiunile anti-SI pentru că este imposibil să desfăşori vreo operaţiune în timp ce eşti ameninţat de o mare armată chiar la frontiera nordică”, a afirmat sursa kurdă.


Citește și : Preşedintele iranian cere reţinere Ankarei; armata a început un exerciţiu la graniţa cu Turcia

O oficialitate americană a afirmat, sub rezerva anonimatului, că suspendarea operaţiunilor kurzilor sirieni are consecinţe şi asupra pregătirii de SUA a forţelor de stabilizare din Siria.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat miercuri declanşarea unei noi operaţiuni militare împotriva miliţiilor kurde Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), susţinute de ţările occidentale, însă considerate teroriste de Ankara. Această operaţiune vizează, potrivit lui Erdogan, „teroriştii din YPG şi Daesh (acronimul arab al grupării Stat Islamic)” şi are drept obiectiv crearea unei „zone de securitate” în nord-estul Siriei.

Citește și : UE nu are nicio ofertă de concesie pentru un acord de Brexit cu Londra (surse)

„Zona de securitate pe care o vom crea va permite reîntoarcerea refugiaţilor sirieni în ţara lor”, a dat asigurări şeful statului turc.