DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: Tesla CEO Elon Musk speaks about new Autopilot features during a Tesla event in Palo Alto, California October 14, 2015. REUTERS/Beck Diefenbach/File Photo

Magnatul american Elon Musk, proprietar al reţelei de socializare Twitter, a demarat o bătălie juridică împotriva micului start-up (companie digitală emergentă) spaniol Tuio, care se ocupă cu asigurarea locuinţelor pe Internet, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.  

Acesta consideră că înregistrarea comercială a mărcii spaniole cu acest nume generează confuzie cu „tuit”, versiunea spaniolă a termenului englez „tweet” (mesaje publicate pe Twitter).


Citește și : Un nou videoclip arată o explozie puternică la o clădire care pare ocupată de trupele ruse din Soledar – CNN

Conflictul a fost declanşat la Oficiul de Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene (EUIPO), cu sediul în Alicante (estul Spaniei).

Pe 6 iulie 2022, responsabilii Tuio au formulat o solicitare pentru a-şi rezerva utilizarea acestei denumiri în sectorul asigurărilor şi al platformelor tehnologice în cadrul pieţei formate de cele 27 de state membre ale UE.

Pe 28 octombrie, Twitter Incorporation a înaintat un recurs, considerând că posibila marcă Tuio se aseamănă foarte mult celei deja protejate „tuit” şi că ar putea produce confuzie clienţilor.

Însă, din partea asiguratorului digital spaniol, cu sediul la Madrid, s-a argumentat în faţa EUIPO că cele două mărci sunt distincte şi că este un „nonsens” presupunerea că ar putea fi confundate, mai ales că funcţionează în segmente economice diferite.

Tuio a început să vândă asigurări în octombrie 2021 şi în prezent are circa 10.000 de clienţi în toată Spania.

Codirectorul executiv al Tuio, Juan Francisco Garcia Fernandez, a explicat, pentru EFE, că se negociază cu avocaţii Twitter pentru a se încerca evitarea ajungerii la tribunal şi că, în acest sens, compania s-a oferit să limiteze la domeniul asigurărilor protecţia mărcii în cadrul platformelor tehnologice.

Deja a avut loc o primă „apropiere” şi cele două părţi au solicitat EUIPO o extindere a termenului pentru a analiza motivaţiile şi a ajunge la un posibil acord, care ar trebui să se producă înainte de noiembrie 2024.

Citește și : Oficial rus: Belarusul ar putea intra în conflictul din Ucraina, dacă Kievul decide să ‘invadeze’ oricare dintre cele două ţări

Fondatorii Tuio consideră curios faptul că gigantul tehnologic american „s-a fixat pe ei”, în condiţiile în care marca lor împarte cu „tuit” doar rădăcina cuvântului şi au încredere într-o „rezolvare amiabilă”.