DISTRIBUIȚI
Telegraf
TO GO WITH AFP STORY BY ANAIS LLOBET AND MAXIME POPOV A picture taken on September 13, 2014 shows Alexander Zaldostanov a.k.a Surgeon, leader of the Night Wolves bikers club as he rides a motorbike in Moscow. Roaring through Moscow after dark with their big bikes, long hair and leather jackets, the Night Wolves could be Russia's answer to the Hell's Angels. But these are riders with a cause, and that cause is the motherland. AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV

Clubul de motociclişti ultranaţionalişti ruşi Lupii Nopţii îşi extinde prezenţa în Slovacia, ceea ce determină această ţară din NATO să încerce să-i reducă influenţa, pe fondul ascensiunii extremei-drepte, notează miercuri Reuters, potrivit agerpres.

Lupii Nopţii, organizaţie supusă sancţiunilor SUA pentru rolul său în evenimentele din estul Ucrainei, a deschis o filială slovacă în iunie şi a desfăşurat în aceeaşi lună exerciţii în stil militar cu Recruţii Slovaci, o grupare paramilitară cu 200 de membri.


Citește și : Erdogan va aproba pedeapsa cu moartea dacă parlamentul turc votează pentru aceasta

Slovacia este cea mai pro-rusă dintre ţările din Grupul de la Vişegrad (care mai cuprinde Ungaria, Polonia şi Republica Cehă), potrivit unui sondaj de opinie realizat de institutul Ipsos în 2017. Ţara a permis trecerea grupului de bikeri ruşi în tradiţionala lor călătorie de la Moscova la Berlin, în timp ce Polonia a interzis acest lucru.

Ministrul adjunct al apărării slovac Robert Ondrejcsak s-a declarat îngrijorat de posibila ascensiune a mişcărilor care se opun principiilor democratice şi de potenţiala ameninţare din partea Lupilor Nopţii ca parte a propagandei pro-ruse.

”Recenta cooperare între Recruţii Slovaci cu filiala locală a Lupilor Nopţii – un instrument soft power al propagandei şi strategiei hibride ruse, care se declară în mod deschis împotriva sistemului democratic, împotriva UE şi NATO – este chiar şi mai îngrijorătoare”, a spus oficialul de la Bratislava.

Citește și : Un ministru norvegian a încălcat regulile guvernamentale, neanunţând că va călători în Iran

Clubul ‘Lupii Nopţii’ a fost creat în 1989 puţin înainte de prăbuşirea Uniunii Sovietice şi numără peste 5.000 de membri în întreaga fostă URSS. Ei s-au remarcat în Crimeea cu puţin timp înainte de anexarea sa de către Rusia, în martie 2014, şi în estul Ucrainei, unde mai mulţi membri ai clubului s-au alăturat combatanţilor rebeli.