DISTRIBUIȚI

Întoarcerea în ţară pentru un grup de angajaţi ai ambasadei Rusiei în Coreea de Nord şi familiile lor s-a dovedit a fi o călătorie mai puţin confortabilă decât anticipaseră, fiind nevoiţi să parcurgă mai mult de un kilometru cu o drezină pe care au împins-o ei înşişi, relatează vineri RIA Novosti, RBC şi Reuters, potrivit agerpres.

Din grupul format din opt persoane, între care trei copii, singurul bărbat era secretarul trei al ambasadei ruse din Coreea de Nord, Vladimir Sorokin, căruia i-a revenit sarcina de a împinge platforma pe care se aflau bagajele şi copiii, inclusiv peste un pod feroviar peste râul Tumen, care desparte cele două ţări.


Citește și: Armata americană a lovit pozițiile miliţiile pro-iraniene la granița Siriei cu Irak

În circumstanţe normale, diplomaţii ruşi şi familiile lor ar fi luat avionul sau trenul, dar din cauza epidemiei de COVID-19, Coreea de Nord a închis graniţele de mai bine de un an, iar călătoriile cu aceste mijloace de transport sunt suspendate, explică MAE rus, care a postat o serie de imagini ale acestei aventuri.

„Dat fiind că frontierele sunt închise de mai bine de un an, iar traficul de pasageri suspendat, a fost nevoie de o călătorie lungă şi dificilă pentru a ajunge acasă”, explică pe o notă dramatică MAE rus într-o postare pe contul său de Twitter.

Grupul de opt persoane, inclusiv un copil de doar 3 ani, a călătorit 32 de ore cu trenul şi două ore cu autobuzul de la Phenian pentru a ajunge la graniţa rusă joi, se arată în postare.

Apoi cele opt persoane au trebuit să treacă frontiera pe jos, punând bagajele şi copiii într-o drezină fără motor.

Pe teritoriul rus, personalul ambasadei care venea de la Phenian a fost transferat într-un autobuz, care i-a dus pe toţi la aeroportul din Vladivostok, de unde au luat un avion spre Moscova.

Citește și: Fostul rege al Spaniei a plătit o datorie de 4 milioane de euro

Coreea de Nord nu a semnalat niciun caz confirmat de COVID-19, dar a impus măsuri ferme la frontieră, interzicând majoritatea călătoriilor internaţionale şi a restricţionat sever circulaţia în interiorul ţării.

De la declanşarea pandemiei, majoritatea diplomaţilor străini, inclusiv ruşi, au părăsit Coreea de Nord. Cei care au rămas trebuie să respecte restricţii riguroase: nu pot călători în afara Phenianului, nu pot vizita locuri publice şi nu pot folosi transportul public, conform presei ruse.