DISTRIBUIȚI

Luna trecută, marcată de canicula din estul continentului, a fost a doua cea mai călduroasă lună iulie consemnată în Europa de la debutul înregistrărilor, informează agenţia DPA, potrivit agerpres.

Iulie 2021 a fost semnificativ mai călduroasă decât media în mare parte din nordul, estul şi sud-estul Europei, a anunţat joi, la Londra, Serviciul european pentru Schimbări Climatice Copernicus (C3S).


Citeşte şi: SUA oferă azil temporar cetăţenilor din Hong Kong – Black News

Zone dintre Marea Baltică şi estul Mediteranei au fost afectate de temperaturile deosebit de ridicate, canicula fiind resimţită cu precădere spre sfâşitul lunii în regiuni din sud-estul continentului.

La nivel global, luna trecută a fost a treia cea mai călduroasă lună iulie consemnată de la debutul înregistrărilor de către serviciul Copernicus, împreună cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi la mică distanţă de cea din 2016 şi din 2019.

Iulie reprezintă de obicei cea mai călduroasă lună a anului, cu toate că în august se pot înregistra uneori temperaturi chiar mai ridicate.

Singura lună iulie mai călduroasă înregistrată în Europa a fost în 2010, marcată de o caniculă severă care a afectat îndeosebi vestul Rusiei şi alte regiuni.

De data aceasta, recordul pentru temperatura maximă stabilită într-o zi a fost doborât în Irlanda de Nord. Temperaturile consemnate în estul Islandei şi în Groenlanda s-au situat, de asemenea, mult peste valorile medii.

Citeşte şi: Milioane de mexicani sunt săraci-lipiţi din cauza pandemiei – Black News

Serviciul european pentru Schimbări Climatice produce rapoarte lunare asupra temperaturii atmosferice, a gheţii marine şi a circuitului apei.

Copernicus se bazează pe date obţinute cu ajutorul sateliţilor dedicaţi, a navelor, aeronavelor şi a staţiilor meteo terestre din întreaga lume, precum şi pe statistici.