DISTRIBUIȚI
Publika.md

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat luni că nu vor avea loc noi alegeri prezidenţiale, în pofida cererilor opoziţiei şi a protestelor antiguvernamentale din întreaga ţară, informează Reuters, care citează agenţia de presă Belta, potrivit agerpres.

”Nu ar trebui niciodată să vă aşteptaţi să fac ceva sub presiune. Nu vor avea loc (noi alegeri)”, a spus liderul belarus în faţa lucrătorilor de la uzina de automobile din Minsk (MAZ), unde a sosit cu elicopterul pentru a se adresa greviştilor.


Citește și : Israelul loveşte ţinte ale Hamas în Fâşia Gaza

Potrivit agenţiei de presă oficiale BelTA, Lukaşenko a spus că este dispus să împartă puterea pe care o deţine în prezent şi să modifice Constituţia, dar a precizat că nu este pregătit să facă acest lucru sub presiunea străzii.

Această concesie pare să fi fost făcută după ce candidata opoziţiei la recentele alegeri prezidenţiale din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a declarat că este pregătită să conducă ţara şi a cerut crearea unui cadru legal prin care să se asigure organizarea de noi alegeri corecte.

Într-o înregistrare video din Lituania, ţară în care a fugit săptămâna trecută, Tihanovskaia a cerut forţelor de ordine şi de securitate să înceteze să mai sprijine regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. Ea s-a pronunţat pentru crearea unui mecanism juridic care să garanteze că pot fi organizate noi alegeri prezidenţiale, corecte.

Belarusul trece printr-o criză de proporţii în urma realegerii ca preşedinte a lui Aleksandr Lukaşenko, care se află la putere de 26 de ani. Opoziţia, care susţine că votul din 9 august a fost fraudat, a anunţat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, care îi acordă peste 80% din sufragii.

Citește și : Svetlana Tihanovskaia se declară pregătită să conducă Belarus

Organizaţia media Tut.By a relatat că angajaţi de la compania Belaruskali, unul dintre cei mai mari producători de potasă (carbonat de potasiu, întrebuinţat în industria sticlei, la fabricarea săpunului, la vopsitul lânii etc.) din lume, au ameninţat că vor opri lucrul.