DISTRIBUIȚI
Curs De Guvernare

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko, principalul aliat al Rusiei, a publicat miercuri o înregistrare video în care el apare – batjocoritor – în timp ce taie lemne pentru a ajuta Europa „să nu moară de frig” în iarna care se apropie, potrivit France Presse, scrie agerpres.   


Această ironie intervine într-un moment în care ţările europene, confruntate cu o explozie a preţului la gaze şi electricitate din cauza conflictului în Ucraina, se aşteaptă la penurii şi cer locuitorilor lor „sobrietate” energetică.

Citește și : Von der Leyen îi sfătuieşte pe eurodeputaţii nemulţumiţi de creşterea preţului la energie să-şi trimită facturile la Moscova

În această înregistrare video, difuzată de televiziune naţională, Lukaşenko poate fi văzut înarmat cu un topor în faţa unui morman de buşteni proaspăt tăiaţi.

„Nu vom lăsa Europa să moară de frig”, afirmă liderul belarus râzând. „Îi vom ajuta pe fraţii noştri. Poate că şi ei ne vor ajuta într-o zi la fel”, adaugă el, înainte de a despica un buştean cu o lovitură puternică de topor.

„Europa nu poate să facă mofturi în acest moment. Brad sau mesteacăn, important e să le fie cald”, a continuat Lukaşenko.

Această punere în scenă a liderului belarus, obişnuit cu apariţii publice insolite, intervine în timp ce relaţiile între ţările europene şi Minsk, aliat al Moscovei, sunt extrem de tensionate.

Belarus, situat la frontiera cu Ucraina, şi-a pus teritoriul la dispoziţia Moscovei pentru a ataca Ucraina.

Citește și : Comisia Europeană va propune mai multă flexibilitate în reducerea datoriei

În cadrul conflictului din Ucraina, Rusia – furnizor major de hidrocarburi pentru Europa – şi-a redus puternic livrările de gaze, provocând temeri de penurii şi un salt al preţurilor.

Această inflaţie a preţurilor la energie suscită temeri privind o gravă criză energetică în această iarnă în Europa, determinând guvernele europene să ceară populaţiei şi companiilor să-şi reducă consumul.