DISTRIBUIȚI
Kommersant

Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, confruntat cu opoziţia susţinută de Occident, a numit joi un nou şef al Statului Major al armatei şi un nou ministru al situaţiilor de urgenţă, ocazie cu care le-a cerut militarilor să apere ţara în faţa unui ”atac din interior”, după ce adversarii săi ”şi-au rupt dinţii” într-o primă încercare de a-l înlătura de la putere, potrivit agerpres.

”Nu trebuie să staţi în garnizoanele militare aşteptând ca cineva să treacă (…) frontiera şi atunci să încărcaţi arma şi să începeţi să luptaţi. Vom lupta de aici. Trebuie să fiţi pregătiţi pentru aceasta”, a declarat Lukaşenko, potrivit agenţiei Belta, citată de EFE.


Citește și : Grecia își redeschide porțile pentru turiști

”Lumea s-a schimbat” şi nu va mai exista vreo ofensivă terestră precum cea din 1941, în prezent ameninţarea regăsindu-se în interiorul ţării, a insistat preşedintele, adresându-se celor prezenţi la numirea noului şef al Statului Major, Viktor Gulevici.

Făcând o aluzie clară la protestele izbucnite în Belarus după alegerile prezidenţiale din august 2020, considerate fraudate de opoziţie şi Occident, Lukaşenko a amintit că inamicii săi au încercat să-l înlăture de la putere după acel scrutin, dar ”şi-au rupt dinţii”. ”Acum vor încerca cu toate forţele şi o vor face din interior”, crede el.

De la declanşarea protestelor împotriva sa, preşedintele Belarusului a acuzat Occidentul că sprijină opoziţia şi i-a cerut ajutor omologului său rus Vladimir Putin pentru a se apăra în faţa a ceea ce Lukaşenko a considerat a fi o agresiune externă.

Citește și : Ungaria face publice contractele pentru vaccinuri și provoacă UE să facă la fel

Opoziţia belarusă, ai cărei reprezentanţi sunt cei mai mulţi în exil sau în închisoare, a respins categoric o reformă constituţională propusă de Lukaşenko, acuzându-l că încearcă astfel să se perpetueze la putere.

De altfel, Comitetul de Investigaţii a anunţat tot joi că popularul blogger şi opozant belarus Serghei Tihanovski, soţul liderei opozante aflată în exil Svetlana Tihanovskaia, riscă o sentinţă de până la 15 ani de închisoare.