DISTRIBUIȚI
Publika.md

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat luni că Adunarea Naţională formată din delegaţi care nu au fost aleşi va fi convocată în februarie pentru prima dată din 2016, ca parte a planului de reformă perceput de critici drept o tactică de a trage de timp pentru a depăşi criza politică, relatează Reuters, potrivit agerpres

Belarusul a fost zguduit de proteste de amploare după alegerile prezidenţiale de la 9 august, marcate de acuzaţii de fraudă. Lukaşenko, aflat la putere din 1994, a respins criticile, coordonând o reprimare dură a protestelor din fosta republică sovietică.


Citește și : BoJo este în culmea fericirii după acordul post-Brexit: ‘Este un nou punct de pornire pentru relaţia cu UE’

Confruntat cu cea mai mare criză din timpul regimului său, Lukaşenko a sugerat reforme constituţionale, fiind susţinut public de aliatul tradiţional Rusia, care ar reduce prerogativele preşedintelui.

El a oferit puţine detalii, dar a spus că deciziile de a redistribui o parte din atribuţii ar putea fi luată la o reuniune a Adunării Naţionale, un organism politic fără nicio putere, dar despre care Aleksandr Lukaşenko a spus că ar putea primi prerogative în curând.

Acest organism se reuneşte de obicei la fiecare cinci ani şi aduce împreună mii de delegaţi, a căror candidatură este propusă de consilii locale, partidele pro-Lukaşenko şi sindicate.

Oponenţii politici ai lui Lukaşenko, dintre care cei mai proeminenţi au fost încarceraţi sau au fugit din ţară, au respins propunerile de reformă ca pe o tactică de tragere de timp care să-l ajute pe Lukaşenko să depăşească perioada de proteste.

Aleksandr Lukaşenko a spus că procesul de selectare a candidaţilor va începe marţi. „Ar trebui să fie oameni care reprezintă toate straturile şi grupurile de populaţie, întreg poporul belarus”, a spus el.

Adunarea Naţională se va reuni pe 11 şi 12 februarie.

Citește și : Austria ia măsuri drastice în staţiunile de schi: Limitează locurile de parcare şi măreşte spaţiul pentru stat la coadă

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a cerut public lui Lukaşenko să se angajeze într-un dialog cu forţele opoziţiei din Belarus. Cei doi lideri s-au întâlnit în septembrie la Moscova, prilej cu care Lukaşenko a vorbit public despre iniţierea unor reforme.

„Este posibil ca Lukaşenko să încerce, cu ajutorul acestei adunări, să saboteze reforma constituţională pe care a părut să o promită Kremlinului în septembrie”, a spus Aleksandr Klaskovski, un analist politic.