DISTRIBUIȚI
Economica.net

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a acuzat marţi opoziţia că încearcă să pună mâna pe putere, în a zecea zi de manifestaţii de protest şi greve de amploare împotriva rezultatelor alegerilor prezidenţiale din 9 august, contestate de opoziţie, potrivit AFP scrie agerpres.

‘Consiliul coordonator’ creat de opoziţie pentru promovarea unei tranziţii politice în ţară vrea să ia puterea, a declarat Lukaşenko, vorbind în cadrul unei reuniuni a Consiliului naţional de securitate marţi, conform declaraţiilor difuzate de agenţia de presă de stat Belta.


Citește și : Sirian arestat în Germania sub suspiciunea de implicare în crime de război

‘Ei cer nici mai mult nici mai puţin să le transferăm puterea lor. Noi considerăm aceasta, fără echivoc, drept o tentativă de a prelua puterea cu toate consecinţele ce decurg din aceasta’, a spus Lukaşenko, adăugând că responsabili ai opoziţiei vor ‘să înşele autorităţile şi în particular forţele de ordine’ prezentându-se drept ‘paşnici şi buni şi care nu doresc confruntări’.

‘Este o perdea de fum. Dacă vă uitaţi în spatele ei, se poate vedea ce se întâmplă’, a spus el.

Adresându-se membrilor ‘Consiliului coordonator’ al opoziţiei, printre care ar urma să fie figureze Svetlana Alexievici, laureata Premiului Nobel pentru literatură, Lukaşenko a ameninţat să ‘răcorească nişte capete înfierbântate’.

El a acuzat opoziţia că doreşte să rupă punţile cu Rusia, principalul aliat şi partener economic al Belarus, care până acum a acordat un sprijin prudent preşedintelui belarus. Însă în urmă cu câteva săptămâni Lukaşenko acuzase Moscova că intenţionează să-i subjuge ţara, dispunând arestarea a 33 de presupuşi mercenari ruşi la Minsk.

Una din personalităţile marcante ale opoziţiei, Maria Kolesnikova, a dezminţit imediat în declaraţii făcute pentru agenţia de presă rusă Interfax orice dorinţă de a încălca acordurile încheiate între Minsk şi Moscova în cazul accederii opoziţiei la putere.

‘Considerăm acuzaţiile lui Lukaşenko drept o tentativă de manipulare şi de înşelăciune’, a declarat ea.

Citește și : Numărul cazurilor de depresie în Marea Britanie s-a dublat în perioada pandemiei

După alegerile contestate din 9 august, presiunea nu încetează să crească la adresa preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994. El se confruntă zilnic cu manifestaţii şi cu o mişcare de grevă care afectează mai multe industrii vitale pentru economia ţării sale.

Lukaşenko a respins în mod repetat ideea plecării de la putere, deşi într-o încercare de a calma spiritele luni a spus că ar fi dispus să plece după votarea unei noi Constituţii în cadrul unui referendum, dar a avertizat că în niciun caz ‘la presiunea străzii’.