DISTRIBUIȚI
South EU Summit

Vicepremierul italian Luigi Di Maio şi-a apărat joi dreptul de a se fi întâlnit luni cu reprezentanţi ai ‘vestelor galbene’ franceze, gest denunţat de Paris ca ‘o nouă provocare inacceptabilă’ din partea unor responsabili italieni, transmit dpa şi AFP, potrivit agerpres.

‘Preşedintele (francez Emmanuel) Macron a atacat de mai multe ori guvernul italian din motive politice în vederea alegerilor europene’, a reacţionat Di Maio pe Facebook după ce Parisul a anunţat rechemarea pentru consultări a ambasadorului său în Italia.


Citește și : Un aeroport din Roma a fost închis după ce au fost găsite trei bombe

Liderul formaţiunii antisistem Mişcarea 5 Stele a afirmat că întâlnirea de luni, de lângă Paris, cu protestatari francezi şi potenţiali candidaţi în alegerile pentru Parlamentul European a fost ‘pe deplin legitimă’.

Ea nu s-a dorit ‘o provocare faţă de guvernul francez actual, ci o întâlnire importantă cu o forţă politică cu care avem în comun mai multe revendicări, începând cu apelul la democraţie directă pentru a le da cetăţenilor mai multă putere’, a mai scris Di Maio.

Citește și : Armata SUA, pregătită să intervină pentru protejarea personalului diplomatic din Venezuela în caz de necesitate

Cei doi lideri politici ai guvernului italian, Matteo Salvini şi Luigi Di Maio, s-au declarat totuşi ‘disponibili’ să dialogheze cu guvernul francez, după ce Ministerul de Externe de la Paris a anunţat joi că Franţa şi-a rechemat ‘pentru consultări’ ambasadorul din Italia după o serie de ‘declaraţii revoltătoare’ şi ‘atacuri fără fundament’ şi fără ‘precedent’ ale unor responsabili italieni.