DISTRIBUIȚI
Lincoln Journal Star

Premierul irakian Haider al-Abadi a cerut miercuri anularea rezultatelor referendumului pentru independenţă care a avut loc în Kurdistan şi în regiunile disputate cu Bagdadul, relatează AFP preluat de news.ro

“Referendumul trebuie să fie anulat, iar un dialog trebuie început în cadrul Constituţiei. Nu vom discuta niciodată rezultatul referendumului”, a spus el în faţa deputaţilor din Parlamentul irakian.


Preşedintele Kurdistanului irakian, Masoud Barzani, a anunţat miercuri că populaţia din regiune a votat, în cea mai mare parte, pentru independenţă, în referendumul organizat luni.

Postul kurd de televiziune Rudaw TV a anunţat că până la 90% dintre alegători au votat “da”. Rezultatele finale sunt aşteptate în cursul zilei de miercuri.

La doar câteva ore după începerea referendumului, luni, Parlamentul irakian de la Bagdad – în prezenţa deputaţilor arabi şi în absenţa colegilor lor kurzi -, a adoptat o rezoluţie ”care cere comandantului suprem al armatei (premierul Haider al-Abadi) să desfăşoare forţele în toate zonele” disputate de Bagdad şi regiunea Kurdistan.