DISTRIBUIȚI
Reuters
FILE PHOTO: American army vehicles drive north of Manbij city, in Aleppo Governorate, Syria March 9, 2017. To match Analysis MIDEAST-CRISIS/SYRIA-WAR REUTERS/Rodi Said/File Photo - RC14C8315D00

Statele Unite au transmis un „mesaj fără ambiguităţi” efectuând raiduri aeriene împotriva unor miliţii pro-iraniene în Siria, a afirmat vineri Casa Albă, notează AFP, potrivit agerpres.  

Preşedintele Joe Biden „transmite un mesaj fără ambiguităţi potrivit căruia va acţiona pentru a-i proteja pe americani şi, atunci când există ameninţări, are dreptul să acţioneze când şi cum doreşte”, a spus purtătoarea de cuvânt a executivului american, Jen Psaki.


Citește și : Washingtonul cere armatei din Armenia să nu se bage în politică

Armata americană a bombardat vineri în zori un complex de clădiri folosite de miliţii pro-iraniene în Siria, lângă frontiera irakiană, ca răspuns la o recentă serie de atacuri antiamericane în Irak.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat vineri că două bombardiere F15 au lansat şapte bombe cu ghidaj de precizie, distrugând complet nouă clădiri şi parţial alte două.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului american al Apărării, acest complex este „cunoscut” ca facilitând operaţiunile facţiunilor irakiene Kataeb Hezbollah şi Kataeb Sayyid al-Shuhada, membre ale puternicei coaliţii de paramilitari din Hashd al-Shabi, integrată de câteva luni în statul irakian.

Un ONG sirian a raportat 22 de morţi, toţi membri ai lui Hashd al-Shabi, dar John Kirby s-a abţinut să prezinte un bilanţ. „Avem informaţii preliminare care indică victime la faţa locului”, a declarat simplu în timpul unui briefing de presă.

Poziţia oficială a Pentagonului este că lovitura a fost „preventivă”. „Toate clădirile se aflau într-un complex utilizat de aceste grupuri pentru a facilita transportul în Irak al resurselor, materialelor, armelor pentru efectuarea acestor atacuri”, a subliniat John Kirby.

Citește și : Michelle Bachelet critică Rusia și China pentru restricțiile asupra libertăților

Dar a recunoscut că au fost şi represalii, deoarece în ultimele două săptămâni trei atacuri cu rachete au vizat interese occidentale din Irak, făcând doi morţi şi mai mulţi răniţi.

„Vrem să fie un mesaj de descurajare, care să le fie trimis direct, privind repercusiunile pe care le au atacurile împotriva oamenilor noştri şi partenerilor noştri irakieni la bazele noastre din Irak”, a avertizat el.