DISTRIBUIȚI
Jacksonville Journal-Courier

Loviturile aeriene occidentale întreprinse săptămâna trecută în Siria contravin dreptului internaţional, sunt de părere juriştii Bundestag-ului, camera legislativă inferioară germană, într-o expertiză publicată vineri, transmite AFP, conform agerpres.

‘Utilizarea forţei militare împotriva unui stat, spre a sancţiona încălcarea de acest stat a unei convenţii internaţionale, reprezintă o atingere adusă interzicerii recurgerii la violenţă, prevăzută în dreptul internaţional’, consideră experţii Bundestag-ului, în răspunsul la o întrebare adresată de partidul Die Linke (stânga radicală), care se opune intervenţiei militare.


Citește și : Fâşia Gaza : Doi palestinieni au fost uciși într-o nouă zi de proteste la graniţa cu Israel

Experţii se sprijină, între altele, pe o declaraţie a Adunării Generale a ONU, ce datează din 1970, în care este subliniată ‘datoria statelor de a se abţine, în relaţiile lor internaţionale, de a recurge la constrângere de ordin militar’.

Juriştii mai amintesc că, în trecut, Consiliul de Securitate al ONU a respins, de asemenea, represaliile armate, calificându-le drept ‘incompatibile cu obiectivele şi principiile Naţiunilor Unite’.

Motivul legal invocat de Marea Britanie, care a participat la intervenţie alături de SUA şi Franţa, nu este, de altminteri, ‘convingător’, indică documentul, la care AFP a avut acces.

Guvernul de la Londra estimase că dreptul internaţional autorizează în mod excepţional o acţiune de represalii pentru a fi împiedicată şi mai multă suferinţă umană, şi considera condiţiile întrunite după presupusa utilizare de arme chimice de către forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad, amintesc juriştii germani.

Suntem îndreptăţiţi să ne întrebăm ‘dacă atacurile militare sunt cu adevărat adecvate pentru a împiedica alte suferinţe’ în Siria, mai spun ei.

În urma conflictului din Siria, declanşat în 2011, peste 350.000 de oameni au murit şi milioane au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele şi să se refugieze.

Citește și : Guillermo del Toro și Mauricio Macri, pe lista celor o sută de personalităţi cele mai influente din lume (revista Time)

Loviturile aeriene întreprinse pe 14 aprilie de cele trei state occidentale au survenit fără acordul Consiliul de Securitate al ONU, în care Rusia, aliat al regimului Assad, este membru permanent.

Germania nu a luat parte la intervenţie, dar a susţinut-o, considerând-o ‘necesară şi corespunzătoare’.

Avizul juriştilor Bundestag-ului este, de aceea, stânjenitor pentru cancelarul Angela Merkel, într-un stat foarte riguros în privinţa respectării regulilor juridice, comentează AFP.