DISTRIBUIȚI
Public Radio International

Loviturile aeriene americane în Somalia au ucis 21 de civili şi rănit 11 din 2017, a informat miercuri Amnesty International, acuzând Comandamentul Statelor Unite pentru Africa (AFRICOM) că nu răspunde în niciun fel pentru aceste acţiuni, informează dpa, scrie agerpres.

„Nu numai că AFRICOM nu reuşeşte în misiunea sa de a raporta victimele civile în Somalia, dar se pare că nu-i pasă de soarta a numeroase familii pe care le-a destrămat”, a declarat Depose Muchena, directorul organizaţiei de drepturi ale omului pentru Africa de Est şi de Sud, într-un comunicat.


Citește și : Erdogan: Turcia va lua măsuri suplimentare dacă nu se respectă ‘carantina voluntară’

Statele Unite au sprijinit forţele somaleze şi soldaţii Uniunii Africane în lupta împotriva islamiştilor al-Shabaab şi au lansat lovituri aeriene multiple în Somalia vizând această grupare teroristă, care atacă regulat forţele de securitate şi civilii.

Amnesty a precizat că cele 21 de victime civile s-au înregistrat între octombrie 2017 şi februarie 2020.

În februarie au murit o tânără de 18 ani, un fermier de 53 de ani şi un angajat în telecomunicaţii, a declarat Amnesty, adăugând că nu a putut găsi nicio dovadă că ei ar fi fost membri al-Shabaab sau ar fi participat la ostilităţi.

„AFRICOM crede că poate pur şi simplu să numească victimele civile ‘terorişti’, fără alte întrebări”, a spus Muchena. „Armata SUA trebuie să-şi schimbe cursul şi să urmărească adevărul şi responsabilitatea în aceste cazuri, în conformitate cu obligaţiile ce îi revin în virtutea legislaţiei umanitare internaţionale”, a adăugat el.

AFRICOM, activ în Africa, a anunţat marţi că va lansa o nouă iniţiativă de a face schimb de informaţii cu privire la „acuzaţiile şi evaluările privind victimele civile”.

Citește și : Măsurile de distanţare socială din Marea Britanie par să dea rezultate (studiu preliminar)

„Pentru a demonstra transparenţa şi angajamentul nostru de a proteja civilii de daune inutile, intenţionăm să facem public raportul nostru iniţial până la sfârşitul lunii aprilie şi vom furniza actualizări trimestriale după aceea”, a declarat generalul Stephen Townsend, care conduce AFRICOM, într-un comunicat.