DISTRIBUIȚI
safety4sea.com

Un lider al organizaţiei jihadiste Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQAP) şi-a pierdut viaţa în atacul unei drone americane în Yemen, au informat joi surse din cadrul serviciilor de securitate, relatează AFP. 

Shroum al-Sanaani se afla pe o motocicletă împreună cu un alt bărbat neidentificat când au fost ucişi în atac, în localitatea Yakla din provincia centrală Baida, au precizat sursele.


Această localitate este un bastion al organizaţiei jihadiste unde au fost lansate mai multe atacuri americane cu drone împotriva membrilor AQPA.

Statele Unite, care consideră AQPA ca fiind cea mai periculoasă ramură a grupării Al-Qaida, şi-au intensificat atacurile asupra membrilor grupării după ce Donald Trump s-a instalat în ianuarie la Casa Albă.

Reţeaua extremistă este bine implantată în Yemen unde a profitat în ultimii ani de războiul şi haosul care devastează această ţară săracă din Peninsula Arabică.

Războiul din Yemen opune forţe proguvernamentale, sprijinite de Arabia Saudită şi regrupate în sud, alianţei dintre miliţiile houthi şi partizani ai fostului preşedinte Ali Abdullah Saleh care, din septembrie 2014, ţin sub control capitala şi nordul Yemenului.

Din martie 2015, data lansării unei campanii militare de către mai multe ţări conduse de Arabia Saudită împotriva rebelilor houthi susţinuţi de Iran, conflictul a făcut circa 8.500 de morţi şi 49.000 de răniţi, în majoritate civili, şi a provocat o gravă criză umanitară, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.