DISTRIBUIȚI
CNBC.com

Departamentul de Stat al SUA a aprobat 314 milioane de dolari pentru posibile vânzări de rachete de apărare aeriană în Coreea de Sud, a anunţat vineri Pentagonul, pe fondul reapariţiei tensiunilor pe peninsula coreeană, relatează Reuters, potrivit stiripesurse.

Coreea de Sud, un aliat cheie al Statelor Unite în Asia, a cerut achiziţionarea a până la 94 rachete SM-2 folosite de nave împotriva amenințărilor aeriene, 12 sisteme de orientare și asistență tehnică pentru un cost total de 313,9 milioane dolari, conform site-ului Agenţiei americane de Cooperare şi Securitate (DSCA).


Agenția, o unitate a Departamentului de Apărare, a emis joi autorizaţia, notificând Congresul privind o eventuală vânzare.

Vânzarea propusă vine după ce Coreea de Nord a criticat recent achizițiile de către Coreea de Sud din domeniul apărării din Statele Unite, inclusiv sosirea primelor avioane invizibile pe radar F-35.

Coreea de Sud utilizează deja rachete SM-2 dezvoltate de Raytheon Co, dar construiește mai multe distrugătoare de apărare anti-rachetă echipate cu armament.

Separat, Japonia, un alt aliat important al SUA în regiune, de asemenea, a autorizat cumpărarea de rachete aer-aer cu rază medie în valoare de 317 milioane de dolari de la Washington, a transmis DSCA.

La începutul lunii mai, Phenianul a reluat testele balistice, ce fuseseră întrerupte după testarea unei rachete intercontinentale în noiembrie 2017, iar joi, forțele nord-coreene au lansat două rachete care au zburat 420 de kilometri, respectiv 270 de kilometri.

Pentagonul a confirmat că forțele nord-coreene au lansat joi mai multe rachete balistice care au zburat peste 300 de kilometri înainte de a se prăbuși în mare, la est de Peninsula Coreea.