DISTRIBUIȚI
ansa

Lorenzo Fontana, un catolic ultraconservator membru al partidului de extremă dreapta Liga, condus de vicepremierul Matteo Salvini, va fi noul ministru al afacerilor europene al Italiei, transmite dpa, potrivit agerpres.

Şeful guvernului de la Roma, Giuseppe Conte, a anunţat miercuri că Lorenzo Fontana, care deţinea până acum funcţia de ministru al familiei, va fi învestit miercuri, la ora locală 18.00 (16.00 GMT).


Citește și: Bazele americane sunt în raza de acțiune a rachetelor iraniene

Fontana îi succede economistului eurosceptic Paolo Savona, devenit preşedinte al agenţiei italiene de supraveghere bursieră CONSOB.

Numirea lui Fontana reprezintă o victorie politică pentru vicepremierul Salvini, care şi-a întărit considerabil puterea prin victoria netă în alegerile europene din mai.

Fontana, în vârstă de 39 de ani, a fost membru al Parlamentului European între 2009 şi 2018. În Italia, este cunoscut pentru luările de poziţie controversate anti-avort şi anti-gay.

El a rostit discursul principal la Congresul Mondial al Familiilor din luna martie, desfăşurat în oraşul său, Verona.

Anul trecut, asociaţii pentru promovare drepturilor persoanelor LGBT l-au criticat pe Fontana pentru afirmaţia că, în ce-l priveşte, familiile cu părinţi de acelaşi sex ‘nu există din punct de vedere legal’.

Citește și: Ani grei de închisoare pentru o fostă diplomată americană. A vândut chinezilor informații clasificate!

‘Sunt catolic, nu ascund acest lucru. Şi de aceea spun că o familie este un grup în care un copil are o mamă şi un tată’, a adăugat el pentru Corriere della Sera.

În urma numirii lui Fontana ca ministru al afacerilor europene, funcţia sa actuală va fi preluată de Alessandra Locatelli, 42 de ani, parlamentară din partea Ligii, care va fi învestită tot miercuri.