DISTRIBUIȚI
The Daily Item

Noi legi urmează să fie introduse în Marea Britanie pentru a proteja statuile unor personaje istorice de militanţii care urmăresc să cenzureze trecutul ţării, a declarat Robert Jenrick, secretar de stat pentru locuinţe, comunităţi şi administraţie locală în guvernul britanic, relatează Xinhua duminică, potrivit agerpres.

Într-un interviu pentru Sunday Telegraph, Robert Jenrick a anunţat că planifică noi legi pentru a proteja legăturile cu trecutul, iar monumentele vechi de generaţii ar trebui „considerate cu grijă”.


Citeşte şi: SUA acuză Rusia că vrea să-l reducă la tăcere pe Alexei Navalnîi

Declaraţiile lui Jenrick au loc după ce demonstranţi din mişcarea Black Lives Matter (Vieţile persoanelor de culoare contează) au dărâmat în iunie statuia lui Edward Colston, negustor de sclavi de la sfârşitul secolului al 17-lea, cunoscut şi pentru actele sale de caritate, opera de artă fiind aruncată în apele portului Bristol (sud-vestul Angliei).

Edward Colston s-a îmbogăţit din comerţul cu sclavi. Se spune că el ar fi vândut 100.000 de sclavi din Africa de Vest în America şi în insulele din Marea Caraibilor între 1672 şi 1689, înainte de a-şi folosi averea pentru a finanţa dezvoltarea oraşului Bristol, fapt care i-a adus pentru multă vreme reputaţia de filantrop.

Citeşte şi: Australia NU crede în vaccin şi rămâne ÎNCHISĂ tot anul 2021

Jenrick a declarat că statuile aflate în pericol nu sunt doar cele ale unor figuri rareori amintite, adăugând că „este absurd şi ruşinos ca statuia lui Winston Churchill să fie pusă sub semnul întrebării. Nici Horatio Nelson nu este ferit de epurarea revizionistă”, a mai spus el.

„Schimb legea pentru a proteja monumentele istorice şi pentru a mă asigura că nu repetăm greşelile generaţiilor trecute. Acum va fi necesar un proces adecvat. Orice decizie de eliminare a acestor bunuri de patrimoniu va necesita autorizaţie după consultarea comunităţii locale”, a mai spus el, precizând că luni va prezenta noile sale legi în faţa Parlamentului britanic.